Željko Marušić: Prosvjed taksista je atak na građane i njihova ustavna prava

U zapadnim zemljama se više vozača izmjenjuje u jednom taksiju tako da automobil cirkulira 24 sata i tako je isplativ- kod nas taksi stoji parkiran 15 sati

Zbog pojave Ubera na tržištu svjedočili smo dvama prosvjedima taksista koji su u znak protesta blokirali prometnice. Iako je ovaj potez okarakteriziran u djelu javnosti kao nužan za upozorenje na nelojalnu konkurenciju- on za sobom vuče i neke kritične posljedice.

Foto: Ivan Novosel

-To je atak na građane, na Ustav, time se radi višestruka šteta turizmu, gospodarstvu. Rizik je i za hitne situacije- odlazak u bolnice ili medicinske intervencije. Blokadaa prometnica izaziva revolt građana. To je sebičan postupak gdje skupina građana uzima za pravo da javna dobra zloupotrebljava – oštar je prometni stručnjak Željko Marušić.

Stručnjaci smatraju kako je policija trebala postupiti drugačije i prosvjednike kazniti.

-To je višestruka kazna, jer nisu postupili po naređenju- to je kazna od 3000 kuna do 7000 kuna i oduzimanje vozačke dozvole od 2 do 6 mjeseci. Ovdje je jako sporan način, prometnica nikome ne bi trebala biti metoda ostvarivanja cilja – dodaje Marušić.

Hrvatska za razliku od zapadnih zemalja ima i veći postotak poginulih na cestama, a jedan od razloga je i skup taksi prijevoz.

-Preskup taksi prijevoz je jedan od utega za sigurnost, zbog toga je Hrvatska među najgorim zemljama po cestovnoj sigurnosti. U Hrvatskoj je poginulo 173 osobe, 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine- iako smo najviše uložili u cestovnu infrastrukturu, jedan od razloga je preskup taksi – smatra prometni stručnjak.

Struka smatra da je liberalizacija tržišta nužan korak.

-U svim razvijenim zemljama jedan automobil cirkulira 24 sata i izmjenjuju se 2 ili 3 vozača, jer drugačije nije isplativo, a na ovaj način usluga može biti jeftinija. Ne može se zaustaviti napredak. To je neminovnost. Izgledno je da ćemo u budućnosti imati i automobile, pa će prosvjedovati i uberovci i taksisti- ali to je budućnost i tome moramo ići ukorak – zaključio je Marušić.

Marušić smatra da je sljedeći korak na državi, koja bi zakonima regulirala tržište i poticala njegovu liberalizaciju, a ne stvaranje monopola i visokih cijena za građane.