Pačja škola u Maksimiru: Pomladak su dobila dva para utvi

Malene utve dugo će izgledati kao likovi iz dječjih slikovnica jer pravo perje dobivaju tek sa šest mjeseci

Utve, Foto: Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba

Maksimir se pretvorio u pravu pačju školu. Male bjelolice utve zviždare izlaze iz gnijezda dva para koja već godinama ljubuju u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Sjedenje na jajima kod utvi je posao oba roditelja u kojem prednjači otac. Brižni patci jaja čuvaju dok iz njih ne proviri i posljednji pačić. Čim su se pačići počeli gegati iz gnijezda, majke su dobile pune ruke posla. Čuvaju ih i podučavaju prvim životnim lekcijama.

Mladi već nakon dva tjedna počinju roniti u potrazi za hranom, a poletjet će s dva mjeseca. Malene utve dugo će izgledati kao likovi iz dječjih slikovnica jer pravo perje dobivaju tek sa šest mjeseci.

U prirodi utve žive u jatima u područjima bogatima vodom u Južnoj Americi i Africi. U strahu od predatora znaju se ukipiti ili prije bijega naglo skočiti u zrak.

Crveni ibis, Foto: Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba

Za najnovije povećanje broja ptica u Zoološkom vrtu grada Zagreba nisu zaslužne samo utve. Papernate glavice izviruju i iz gnijezda gaka te crvenog ibisa. Točan broj mališana još se ne zna jer se u prvim danima najbolje razvijaju bez nepotrebna uznemiravanja.

Među prvima koji su imali privilegiju vidjeti najnovije stanovnike Vrta, su polaznici Divljeg ljeta, edukativnog programa koji se za učenike od 2. do 6. razreda u Vrtu održava tijekom ljetnih praznika.