Željka Antunović je ipak večerala u krivom društvu

Svakog petka čitajte novu kolumnu Političkog mazohista

Autor:: Politički Mazohist 1/21/2010 3:04

Nisam im zavirivao u račun, ali pretpostavljam da im se na jelovniku našla zdjela tzazikija, hrga fete, nešto maslina, janjetina, musaka ili pastisio, ražnjići zvani souvlaki, dolma… Nešto su i popili, neki više, neki manje, ali nitko previše jer su morali ozbiljno razgovarati. Tjedan dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora na večeru je Željka Antunović pozvala odabrano društvo `bandićevaca` zabrinutih za svoju političku budućnost pred tada sasvim izglednim porazom njihovog favorita. Uz meze je Željka pokazala jednaki politički instinkt kakav ima i onaj tko je odabrao restoran.

Ivana Magdić-.--.-Željka Antunović i Vladimir Šeks na svečanom podizanju zastave NATO savezaVečerali su, naime, u restoranu Hellas u kojem grčke specijalitete priprema Makedonac!

Na takvom je mjestu Željka Antunović koju napadaju političke lucidnosti “bandićevcima” obećala da će ih zaštiti od Milanovićeve osvete i da neće dozvoliti nikakva izbacivanja ili raspuštanja organizacija. U podtekstu njenog obećanja ostala je samorazumljiva stvar da će je Bandićeve komunalne divizije izabrati za predsjednicu zagrebačkog SDP-a.

Međutim, Željka obećanje nije mogla održati. Uz to se i sama našla pred izlaznim vratima Iblerovog trga te joj samo korak nedostaje pa da i sama odleti iz stranke. Da je sjekira već podignuta iznad njenog vrata pokazale su i nimalo nježne riječi koje je na svoj račun morala slušati proteklog petka i subote na predsjedništvu i glavnom odboru SDP-a, a sama je situaciju još pogoršala kada je zbog toga otišla cmizdriti novinarima. No, nije Željka kriva. Jednom je pogrešno procijenila i sada se ne može otrgnuti iz vira mržnje u koji su davno ona i Zoran Milanović upali.

Jadranka, zar je Mesićev problem to što je prije šest mjeseci na lokalnim dobio više glasova nego Hebrang na predsjedničkim izborima?

Pogrešno je, vjerujem, procijenila i predsjednica HDZ-a kada je Jasena Mesića zamijenila Gordanom Jandrokovićem. Em je Gordan nesposoban za bilo kakvu samostalnu političku odluku, em o Zagrebu nema pojma, em se nema vremena baviti stranačkom organizacijom jer mora voditi ministarstvo, a nema ni Ive ni Biance da to rade umjesto njega. Obećava nam ministar HDZ za europski Zagreb, upravo ono što je Jasen pokušavao raditi, ali zbog Sanaderovih dilova s Bandićem to nije mogao. Još je gore Jadrankino objašnjenje da je zagrebački HDZ imao loše rezultate.

Kada je Jadranka vodila tu organizaciju na izborima je dobila 15,4 posto glasova, a s Jasenom na čelu HDZ je dobio 18,4 posto.

U Jadrankino vrijeme su jedva natjerali Marinu Matulović Dropulić (Gdje je pobogu ta žena?!) da nosi listu, ali je nisu mogli natjerati da preko usta prevali i da je kandidatkinja za gradonačelnicu. I onda je Jasen koji se naglavce bacio u fajt s Bandićem i iz njega izašao poražen, ali neokrznut, kriv za loše rezultate koji to uopće nisu.

Ne može mu se u krivnju upisati ni odanost Sanaderu jer se puno prije drugih distancirao od “predsjednika”. U pokušaju puča se držao pomalo domobranski, ali je ostao lojalan stranci i može mu se zamjeriti samo to što ga je Sanader kooptirao u stranačko predsjedništvo, ali baš nitko tko tamo sjedi nije stolac dobio a da Ivo nije blago položio ruku na odabranu glavu.

U čemu je onda Jasenova krivnja? Valjda nije problem u tome što je prije šest mjeseci na lokalnim dobio više glasova nego Hebrang na predsjedničkim izborima.