Završena energetska obnova zgrade Osnovne škole Zapruđe

Vrijednost projekta iznosi 10.488.942,00 kn, za koja su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.841.309,26 kn.

FOTO I TEKST: Press materijal

Završena je 10,5 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade Osnovne škole Zapruđe, priopćeno je danas povodom završne konferencije za medije.

Projekt energetske obnove proveo je Grad Zagreb prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020., sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Danas smo ispred škole koja je netom završila radove na energetskoj obnovi i korisnici već osjećaju značajne pozitivne pomake. Vrijednost projekta iznosi 10.488.942,00 kn, za koja su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.841.309,26 kn. Radovima su pokriveni svi radovi toplinske izolacije, krovišta, strojarske instalacije i zamjene stolarije. Tako je zgrada iz prijašnjeg energetskog razreda G, sada došla u razred B“, istaknuo je Toni Biluš, zamjenik pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba.

S grijanom površinom od 4.938,87 m 2 , godišnja potreba zgrade za primarnom energijom iznosila je 1.023.482 kWh/a. Završetkom obnove, ta se potrošnja smanjuje za 71,75% godišnje, a zgrada dobiva energetski certifikat B, uz smanjene emisija CO 2 za 168.792 t/godišnje (65,03%). Projektom je izvedeno cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti.

Zamjenica pročelnika za obrazovanje Grada Zagreba mr.sc. Katarina Milković rekla je kako je zgrada škole izgrađena 1965. godine, dok je školska dvorana napravljena oko 1970. godine.

“Ovu školu pohađa 445 učenika te će ih ova energetska obnova zasigurno razveseliti, kao i sve stanovnike ovog naselja“, kazala je.

Ravnateljica OŠ Zapruđe Ružica Vitman Sović iznimno je zadovoljna ovim projektom:

„Danas je za nas jako lijep dan jer nam je ovaj projekt donio mnogo pozitivnih stvari – s manje utroška energije imamo bolji protok zraka u školi, smanjeno je grijanje, škola ljepše izgleda, a učenici i nastavnici se ugodnije osjećaju u školi.“

Osim smanjene potrošnje energije i smanjene emisije CO2, rezultati provedbe projekta energetske obnove su zdraviji i ugodniji okoliš za korisnike zgrada, kao i znatno manji troškovi za energente i održavanje zgrade.

Svaka energetski obnovljena zgrada je i te kako značajna za postizanje globalnog cilja vezano uz smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena. Kod zgrada obrazovanja ima još i dodatna vrijednost jer se realizacijom energetske obnove educiraju nove generacije kako i na koji način pametno gospodariti energijom za održivu budućnost.