Zapušteno zemljište i ruševni objekti strah i trepet za stanovnike

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 3/25/2016 9:09

U zagrebačkom naselju Vrapče – jug, gradskoj četvrti Stenjevec, na samo par metara od kuća i stanovnika desetljećima stoji zapušteno građevinsko zemljište te dva ruševna objekta veličine oko 5000 metara kvadratnih. Prostor je to nekadašnje JNA,  a kasnije Ministarstva obrane, koji je u vlasništvu Republike Hrvatske. Prepun ruševina, smeća i raznih divljih životinja, danas predstavlja strah i trepet za obližnje stanovnike.

– Ovo ruglo se konačno mora urediti. To je sramota za cijeli grad Zagreb. Mi smo na 15 minuta od Trga bana Jelačića, a već to desetljećima stoji neobnovljeno – rekao je Željko Pulek, inicijator rušenja objekata i prvi susjed tog zapuštenog građevinskog zemljišta.

Nekada je, kako kaže gospodin Pulek, na tom mjestu bilo vojno skladište. Devedesetih godina došlo je do požara, a sada je tamo ostao samo betonski podrum koji svakim danom sve više propada.
– Taj beton se urušava. Po ljetu tu dolaze djeca, igraju se, a znaju se i zavući unutra. Može se lako dogoditi katastrofa – izjavio je Pulek.

Osim toga, na napuštenom zemljištu nalazi se i drvena šupa koja također može izazvati velike nevolje.

– Na šupi se urušio krov. Da se to zapali više se ne bi moglo ugasiti, a kuće su samo pet metara dalje – životopisno je objasnio gospodin Pulek.

PROMJENA GUP-a

Prije više od deset godina, obližnji stanovnici čak su inicirali promjenu generalnog urbanističkog plana što je na posljetku i provedeno.

– To je zemljište danas po GUP-u predviđeno za gradnju društvenog objekta, nešto poput staračkog doma – rekao je Pulek.

A Grad Zagreb tražio je upravo zemljište upravo od  5000 kvadrata za gradnju staračkog doma. No, htio ga je kupiti u zagrebačkoj Dubravi. Stanovnicima koji žive blizu razrušenog objekta to je i više nego apsurdno.

– Ovdje ima 5000 kvadrata kojima je vlasnik država. Trebaju samo sjesti za stol vlasnik i odgovorni iz Grada da se ovdje nešto izgradi po puno jeftinijoj cijeni nego što bi se gradilo u Dubravi – objasnio je Pulek.

Komunalni redar unazad dvije godine dva puta je dolazio do zapuštenog građevinskog zemljišta. U zadnjem izdanom riješenju od 14. siječnja ove godine donio je zaključak da se u roku godinu dana dvije ruševne zgrade moraju ukloniti,  a cijeli prostor urediti i sanirati. Obližnji stanovnici zadovoljni su tom odlukom, a ako se ona ne ostvari, najavljuju pokretanje peticije i vršenje još jačeg pritiska na nadređene, jer kako kažu, žele napokon stati na kraj tom ruglu njihova naselja koja im već više od desetljeća predstavlja najgoru noćnu moru.