Započeo još jedan Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti

Autor: Ana Kranjčić 9/15/2012 16:05

Započeo je još jedan Europski tjedan mobilnosti pod motom Kretanje u pravom smjeru koji se u Zagrebu održava u organizaciji Europske unije s ciljem da se potakne javna svijest i aktivnost građana protiv zagađenja okoliša uzrkovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama te da se poboljša kvaliteta građana europskih gradova. Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Višnja Fortuna, potpisala je tradicionalnu povelju o pristupanju Europskom tjednu mobilnosti i simbolično otvorila manifestaciju. Grad Zagreb se na inicijativu udruga osoba s invaliditetom i udruge “Moj bicikl” uključio u događanje još 2003. godine, a već petu godinu zaredom prijavljuje za nagradu Mobility Award, koja se dodijeljuje gradovima s najbolje organiziranom sedmodnevnom kampanjom.

– S obzirom da je svake godine nagrada sve veća i veća, a mi smo sve bliže i bliže bili prvom mjestu, ove godine očekujemo prvo mjesto – nada se Fortuna.

Akcije su organizirane tako da se bilo koji građanin, u bilo koje vrijeme, može priključiti i sudjelovati u kreativnim radionicama, edukativnim predavanjima, sportskim aktivnostima, prezentacijama, debatama i mnoštvu zanimljivih sadržaja.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom– Svaka aktivnost je toliko bitna tako da neću ni jednu namjerno izdvojiti, s nama su svi partneri kao i prošle godine, čak ih ima i više. Moram napomenuti udrugu “Moj bicikl” koja je naš partner cijelo vrijeme i bez koje sigurno ovakvog tjedna mobilnosti ne bi bilo zato što je njihov rad vrlo kvalitetan.

Udruga “Moj bicikl” otvara prvi biciklistički informativno-edukativni centar u ovom dijelu Europe gdje će svi zainteresirani građani moći pronaći odgovore na pitanja o biciklima, biciklističkim stazama te prednostima uporabe bicikala.

– Više volimo sugestije naših sugrađana i članova, što još možemo učiniti za poboljšanje biciklističke infrastrukture, ali ne samo infrastrukture, već i našeg mentalnog stanja da ljudi prihvate bicikl kao svoj osobni izbor za kretanje gradom. Svi znamo da je unutar deset kilometara bicikl  uistinu najbrži, najjeftiniji i najugodniji način kretanja kroz grad, ako, naravno, poštujete prometne propise i znate se voziti – objasnila je Darnika Jug, predsjednica udruge “Moj bicikl”.

Zadnji službeni dan Europskog tjedna mobilnosti bit će Dan bez automobila, koji pada u subotu, 22. rujna, što znači da na užem području centra Zagreba neće biti prometa motornih vozila.

– Promet će biti zatvoren, kao i svake godine. Ako ste primjetili, svake godine je sve manje i manje automobila. Nadam se da će se ove godine voziti samo oni kojima je to nužno, kao što su službeni automobili. Svi ostali ići ćemo pješice, na biciklima ili javnim gradskim prijevozom koji su prilagođeni za osobe s invaliditetom, niskopodni tramvaji i autobusi – zaključila je Fortuna.