ZAPOČEO 9. ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN

Svih 206 lokacija vrtića već se godinama uključuje u održavanje Zagrebačkog energetskog tjedna u svrhu podizanja svijesti najmlađih o potrebi štednje energije i obzirnog odnošenja prema okolišu

Press materijal

U organizaciji Grada Zagreba – Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, u ponedjeljak 7. svibjna započeo je 9. Zagrebački energetski tjedan koji se održava do 12. svibnja pod već poznatom porukom ‘Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!’.

Prvog dana održane su aktivnosti igraonica ‘Pričajmo o energiji i čuvajmo okoliš’, stručni skup studenata Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ‘Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj’, Dani energetike na FER-u te konferencija ‘Šest laboratorija za budućnost Zagreba!’.

Press materijal
Press materijal

Svih 206 lokacija vrtića već se godinama uključuje u održavanje Zagrebačkog energetskog tjedna u svrhu podizanja svijesti najmlađih o potrebi štednje energije i obzirnog odnošenja prema okolišu. Radionice kroz igru uče djecu o energiji i klimi, zašto je ona važna za sve nas i kako svatko od nas, pa i oni najmanji, mogu doprinijeti racionalnom korištenju energije, sprečavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti okoliša. Kroz igru, razgovore, čitanje, crtanje, bojanje bojanki, izradu maketa vjetrenjača i druge aktivnosti svi dječji vrtići na području Grada Zagreba aktivno sudjeluju u programu Zagrebačkog energetskog tjedna.

U suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu te sedam prestižnih zagrebačkih fakulteta – Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Građevinskog fakulteta, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, fakulteta strojarstva i brodogradnje, Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti te Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Grad Zagreb je organizacijom ovakvog događanja doprinio stvaranju idealne prilike za predstavljanje i poticanje inovativnih ideja, radova i projekata znanstvenih novaka i studenata koji svojim trudom i znanjem mijenjaju našu budućnost. Već tradicionalni Stručni skup studenata Zagrebačkog energetskog tjedna ima za cilj potaknuti nove generacije da svojim aktivnim djelovanjem, provedbom vlastitih ideja te inovativnih koncepata i projekata u području energetike i zaštite okoliša stvaraju pozitivne promjene u zemlji i svijetu.

Press materijal
Press materijal

Fakultet elektrotehnike i računarstva organizirao je Okrugli stol: Demokratizacija i decentralizacija elektroenergetskog sektora u cilju okupljanja na jednom mjestu energetskih eksperata u cilju ostvarivanja učinkovite rasprave o transformaciji elektroenergetskog sektora, kako u smjeru njegove demokratizacije, tako i u smjeru decentralizacije. Okrugli stol podijeljen je tematski na tri dijela: Društveni, Poslovni i Tehnički aspekti. Raspravljalo se o energetskom siromaštvu, sudjelovanju pojedinaca u grupnim modelima financiranja energetskih projekata, poslovnim prilikama u novonastalim uvjetima, mogućnosti primjene blockchain koncepta u poslovanju energetskih tvrtki, provedenim i nužnim promjenama u legislativi vezanoj uz priključak proizvođača na mrežu, e-mobilnosti i drugim aktualnim temama.

U Tehnološkom parku Zagreb, mjestu iz kojeg gotovo 100 startupa razvija svoje visokotehnološke proizvode, predstavljeno je šest laboratorija koji će povezati znanost, tehnologiju i poduzetništvo te pomoći razvoju inovativnih i tržišno održivih proizvoda.
Inkubator za visoke tehnologije” kojim se financira opremanje šest laboratorija unutar Tehnološkog parka Zagreb. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020’. Razvojna agencija Zagreb – TPZ je nositelj dok je Grad Zagreb partner Projekta. Ukupna vrijednost iznosi 19.588.435,53 kn od čega bespovratna sredstva iznose 15.726.785,40 kn.
Laboratoriji koji će do 1. lipnja 2019. godine u potpunosti biti opremljeni i na raspolaganju startup i akademskoj zajednici.

Press materijal