Zanimljiva četverodnevna radionica u Dumovcu o ponašanju pasa

U skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec u tijeku je radionica čiji je cilj podučavaje djelatnika skloništa za nezbrinute životinje o ponašanju pasa

“Učenje o ponašanju pasa – prvi korak prema njihovom uspješnom udomljavanju” naziv je radionice čiji su predavači Nico Joiner i Daniel Cummings stigli iz Velike Britanije, odnosno iz međunarodne dobrotvorne organizacije Dogs Trust Worldwide. Ova zanimljiva tematika okupila je 25 trenera, timaritelja i volontera iz desetak hrvatskih skloništa za nezbrinute životinje.

– Oni su bihevioristi, došli su ovdje pogledati naše životinje. Procijeniti kako mi radimo s njima, napraviti nešto novo kako bi i mi nešto novo naučili. Bitno je širiti svoje znanje o ponašanju pasa te novim vrstama treninga – rekla je Tatjana Zajec, voditeljica skloništa za nezbrinute životinje Dumovec.

Na predavanjima je istaknuto kako je pravilan odgoj psa preduvjet njegova kvalitetnog suživota s ljudima.

– Svaki pas se ne želi socijalizirati sa svakim psom, kao što se ni svi psi se žele socijalizirati sa svim ljudima, ali možemo napraviti napredak. To je ono što mi radimo. Nije riječ o napretku samo s ljudskog gledišta, nego i sa pseće perspektive jer želimo da psi budu sretni i opušteni. Jer ako je pas sretan i opušten, njegov vlasnik je također sretan i opušten. Uvijek možete napraviti napredak i to je ono što mi želimo istaknuti – ispričao nam je Daniel Cummings, predavač.

Ova i slične edukacije uvelike su potrebne hrvatskih skloništima za nezbrinute životinje upravo zbog provedbe novog Zakona o zaštiti životinja kojim će se zabraniti usmrćivanje pasa.