Za prostor nekadašnje kavane Corso Grad državi daje prostore u Frankopanskoj i Šenoinoj

Prvi korak na putu ka ponovnom otvaranju kultne zagrebačke kavane bit će zamjena nekretnina s državom, ako taj prijedlog podrži većina zastupnika u Skupštini

Foto: Jabuka TV

Otvaranje kultne kavane Corso na križanju Ilice i Gundulićeve ulice, najavljeno za proljeće 2018. godine, vijest je koja je obradovala sve Zagrepčane. Corso je bilo popularno okupljalište građana skoro cijelo stoljeće – od 1907., pa do devedesetih godina, a onda su, kao što to često biva, neriješeni imovinsko – pravni odnosi uzrokovali zatvaranje kavane.

No, Grad je, u okviru projekta revitalizacije povijesne jezgre Donjeg grada, odlučio oživjeti i ponovno otvoriti ovaj prostor. Prvi korak na tom putu bit će zamjena nekretnina s državom, ako taj prijedlog podrži većina zastupnika na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine u četvrtak, 26. listopada.

Naime, vlasnik prostora nekadašnje kavane Corso je Republika Hrvatska, a vrijednost mu je procijenjena na nešto manje od 30 milijuna kuna. Stoga Grad Zagreb državi u zamjenu nudi poslovni prostor u Frankopanskoj ulici koji koristi Ministarstvo financija. Taj prostor je vrijedan 10 i pol milijuna kuna, pa bi Grad razliku od skoro 20 milijuna kuna namirio državi na način da im preda i poslovni prostor u Šenoinoj ulici koji trenutno koristi Visoki prekrašajni sud RH.