Zagrepčani žale zbog odlaska Vjekoslava Šuteja

Martina Vitković : Vjekoslav Šutej borio se s najtežom vrstom leukemije. Bio je jako dobar dirigent Zagrebačke filharmonije.

Autor:: Nevena Ilić, Anketu provela:: Tajana Šanjug 12/3/2009 8:30

Vjekoslav Šutej rođen je u Rijeci 31. srpnja 1951., u glazbeničkoj obitelji: otac, tenor Josip Šutej i majka, sopranistica Alemka Štefanini Šutej bili su članovi Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Rijeci.

Dirigiranje je studirao kod Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se je kod Franca Ferrare u Rimu. Od godine 1979. do 1989. bio je prvim dirigentom HNK-a u Splitu. Od 1986. do 1990. bio je umjetničkim ravnateljem Hollybush Festivala u New Jerseyu, a od 1990. do 1993., s porastom svoje međunarodne karijere, bio je glazbenim ravnateljem Gran Teatro Fenice u Veneciji, gdje se je istaknuo u novim postavama Jevgenija Onjegina i Rigoletta.

-.-Tajana Šanjug-.-Šime Marić : Bio je jako dobar dirigent. Profesionalac u svom poslu. Moja žena je doktorica tako da mi je rekla da je dirigent Vjekoslav bolje. Za ovu vijest da je umro stvarno nisam znao. Iznenađen sam jako. Čovjek je bio dobar i pošten te vrhunski profesionalac u svom poslu.Anketirali smo deset prolaznika i svima postavili dva ista pitanja: je li znaju tko je Vjekoslav Šutej i je li znaju da je umro. Svi od deset ispitanika znali su da je Šutej bio poznati dirigent svjetskih razmjera. Samo dvoje ispitanika je znalo da je umro jučer. Mnogi od njih su bili iznenađeni, ali svi su znali da se borio protiv leukemije.

Odgovore građana pogledajte: Znaju li građani tko je Vjekoslav Šutej.