Zagrebački vatrogasci najponosniji su na intervencije u Dalmaciji

Ovogodišnja manifestacija održava se s ciljem razvijanja svijesti i odgovornosti građana te edukacije o prevenciji i ispravnom postupanju u slučaju nastanka požara

U prostorima Vatrogasne postrojbe Centar održani su Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Na ovogodišnjoj manifestaciji organiziran je niz edukativnih i interaktivnih radionicama posvećenih prvenstveno najmlađim posjetiteljima, a manifestacija svake godine privuče sve više posjetitelja.

– Najpopularniji smo kod najmlađih posjetioca, oni vole vatrogasni posao. To nam je ujedno i prilika da im damo savjete o požarima – ističe zapovjednih Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Osnovni cilj radionica je savjetovati ljudima kako se ponašati u situacijama koje zahtijevaju vatrogasnu intervenciju.
– Ima zaista puno radionica i sadržaja. Djeca mogu iskušati gašenje požara, mogu se utrkivati s nama tko će brže prijeći prepreke, mogu probati svu moguću opremu za spašavanje, voziti se u vozilima, a u dimnoj kući mogu vidjeti kako se ponašati u dimu – objasnio je Jembrih.

Ono što je još važnije vatrogasci su operativni na terenu i spremni na svaki težak zadatak koji je pred njima. Tako je ove godine broj intervencija vatrogasne postrojbe puno veći nego prošlih godina.

– Imali smo dvije, tri oluje te tada imamo u gradu oko 100 intervencija po danu, a također imali smo i dislokacije Dalmaciji – istaknuo je Jembrih dok je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo kako su ponosni, posebno ove godine, što je 160 vatrogasaca bilo u Dalmaciji kako bi pomogli tamo gdje je bilo potrebno.

Gradu Zagrebu na raspolaganju je svakodnevno oko 350 profesionalnih te gotovo 1600 dobrovoljnih vatrogasaca, oni budnim okom prate sve što se događa i spremni su na krizne situacije u gradu pod Sljemenom.