Zagrebački muzeji “pucaju po šavovima” zbog pretrpanosti građom

Sve više građe a sve manje prostora, problem je s kojim se suočavaju gotovo svi zagrebački muzeji. Muzejski depoi prepuni su za zaprimanje novih akvizicija, što im otežava djelatnost. Na Odboru za kulturu Gradske skupštine raspravljalo se o mogućim rješenjima.

Zbog konstantnih donacija i akumulacija, 10 muzeja kojima je osnivač Grad Zagreb, suočava se s problemom skladištenja muzejske građe. Prepuni muzejski hodnici i depoi nisu samo problem Zagreba, već i jednog Louvrea i Guggenheima. Najveći problem trenutno ima Muzej za umjetnost i obrt.

– Ja ne mogu, kao ravnatelj muzeja kojem je temeljna misija i zadaća prikupljanje naše kulturne umjetničke baštine, reći da neku zbirku neću primiti. To bi bila nacionalna sramota. To bi bilo pucanje u vlastitu nogu – istaknuo je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Skladištenje građe privremeno je riješeno depoom u Svetoj Nedjelji, no ni ti prostori neće dugoročno biti dostupni za korištenje.

– Postoje signali da ćemo tih 700 do 1000 kvadrata koje smo tražili od MORH-a u Svetoj Nedjelji, morati napustiti. U tom momentu ja doslovce nemam izbora, nego zatvoriti Muzej za umjetnost i obrt – tvrdi Gašparović.

Ideja Grada Zagreba je izgradnja jedne velike zajedničke čuvaonice na području robnih terminala, no o toj odluci još uvijek se raspravlja u Gradskoj skupštini. Rješavanje ovog problema obećaje se iz godine u godinu. No dok je muzejske građe sve više, prostora je sve manje.