Zagrebački konjički savez na tradicionalni 68. Lipanjski turnir dovodi elitu konjičkog sporta uz pregršt zabave i popratnih aktivnosti za sve generacije

Zagreb ovog vikenda postaje središte konjičkog sporta zahvaljujući održavanju 68. izdanja Lipanjskog turnira na Hipodromu Zagreb. Ovo prestižno natjecanje, koje se od 1955. godine održava svake godine, drugo je najstarije sportsko natjecanje u Hrvatskoj, nadmašeno samo Memorijalom Borisa Hanžekovića te jedno od najvažnijih konjičkih natjecanja u ovom dijelu Europe.

U svojoj bogatoj tradiciji dužoj od šest desetljeća, Lipanjski turnir je izuzetno popularan ne samo među domaćim jahačima, već i među elitom europskih konjičkih natjecanja stoga se i ove godine očekuju najbolji sportaši iz cijele Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije, BiH, Slovačke, Italije i mnogih drugih zemalja, što dodatno podiže razinu konkurencije i atraktivnosti.

Ovogodišnji turnir održava se od petka do nedjelje, 31. svibnja do 2. lipnja i objedinjuje dvije najpopularnije konjičke discipline – preponsko i dresurno jahanje. Natjecanje počinje u petak ujutro u 9 sati, kada će jahači i njihovi konji nakon startnog zvona službeno otvoriti natjecanje.

Tijekom ova tri dana, gledatelji će imati priliku svjedočiti nevjerojatnoj snazi i sinergiji konja i jahača dok zajednički savladavaju najzahtjevnije prepreke, ali i ostati očarani elegantnim kretnjama naših najboljih dresurnih konja. Najvažniji događaj turnira je finalno natjecanje za Pehar Grada Zagreba, koje će se održati u nedjelju u popodnevnim satima kada će natjecatelji pokušati savladati prepone visine 140 cm, što će biti prava poslastica za sve ljubitelje konjičkog sporta, a zainteresirane posjetitelje zasigurno ostaviti bez daha. Zagrebački konjički savez je sa svojim partnerima za natjecatelje uspio osigurani nagradni fond u visini od 15.860€.

Lipanjski turnir tradicionalno je privlačio više od 20.000 gledatelja te je iznimno značajan za grad Zagreb i promicanje konjičkog sporta. Zagrebački konjički savez kao organizator, svim je posjetiteljima osigurao besplatan ulaz te pripremio raznovrstan program kako bi vikend na Hipodromu bio pristupačan i nezaboravan za sve generacije.

Službeni program počinje u nedjelju u 12 sati kada ćemo zajedno svjedočiti uzbudljivom skoku padobranaca iz aviona koji će pristati u samo središte travnatog jahališta. Za zabavni dio programa pobrinut će se naša poznata voditeljica Antonija Blaće, a naš poznati reper Marin Ivanović – Stoka dodatno će zagrijati atmosferu svojim poznatim hitovima. Naši najmlađi posjetitelji će u subotu i nedjelju u razdoblju od 11 do 15 sati moći besplatno jahati, a osim toga, moći će se zabaviti i na dvorcima na napuhavanje. Uz sve to, održat će se i utrka DVD-a u sastavljanju vatrogasnih cijevi, te će se u sklopu projekta ZKS-a Eko zone svim okupljenim građanima prezentirati stari zanati i svestranost konja koji su pomagali ljudima kako bi uspijevali u svojim poslovima. Organizatori nisu zaboravili ni na hranu i piće, te su pripremili bogatu gastro ponudu kako bi baš svi posjetitelji mogli uživati.

Ne propustite priliku biti dio ovog spektakla i uživati u nevjerojatnim izvedbama konja i jahača, okruženi prirodom u samome centru grada, na jednom od najljepših natjecanja u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji.

Foto: Sanja Koblar