Zagrebački HNS: “Je li žičara razlog ‘uspješnog poslovanja’ ZET-a ili ‘financijski inženjering’ grada?”

Poručuju da ne dovode u pitanje potrebu izgradnje nove Žičare Sljeme, no upitno je uz koju cijenu.

Foto: Zagrebancija.com

Prema Poslovnom izvješću ZET-a za prvih šest mjeseci 2019. godine, ova gradska tvrtka, u samo godinu dana uspjela je od gubitaša s preko 50 milijuna gubitka u istom razdoblju prošle godine, doći do dobiti od 14 i pol milijuna kuna u prvoj polovici 2019. godine. To je jako dobra vijest za ZET, no zagrebački HNS-ovci se pitaju”radi li se o potezu “magičnim perom” i čistom “financijskom inženjeringu” od strane grada?”

“Kao što je već od ranije poznato grad je na ZET prenio upravljačka prava nad Žičarom Sljeme, izgradnja koje je moguće jedino putem kreditnog zaduženja. Je li to razlog zašto ZET odjednom počinje poslovati u plusu?”, stoji u njihovom priopćenju u kojem podjećaju i da su troškovi izgradnje sljemenske žičare u manje od godinu dana narasli na 560 milijuna kuna.

“U cijelom tom “financijskom inženjeringu” treba istaknuti da je već u prvih šest mjeseci 2019. godine za izgradnju Žičare potrošeno više od 107 milijuna kuna, 3,7 puta više od proračunom planiranih 29 milijuna kuna, a u međuvremenu ne samo da nije bilo rebalansa proračuna nego sredstva za Žičaru nisu povećana čak ni internom preraspodjelom. S pravom se pitamo odakle novci koji su već potrošeni”, kažu iz zagrebačkog HNS-a te ističu da ne dovode u pitanje potrebu izgradnje nove Žičare Sljeme, no upitno je uz koju cijenu i hoće li zahvaljujući takvom načinu “strateškog” financijskog planiranja te nepoštivanja proračuna, građanima Zagreba u budućnosti ostati išta osim otplate velikih kredita.