Zagrebačka županija raspisala milijun eura vrijedne javne natječaje za poduzetnike

Zagrebačka županija raspisala je milijun eura vrijedne javne natječaje za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima, te poduzetnicima početnicima. Tim povodom je Damir Tomljenović, zamjenik župana, obišao dvije tvrtke korisnice spomenutih potpora.

– Zagrebačka županija je u proračunu za 2023. godinu osigurala milijun eura potpora za poduzetnike. Od toga, 500 tisuća eura je za proizvodne djelatnosti, može se ostvariti potpora 40 posto od prihvatljivih troškova ili 10 tisuća eura najviše. Za neproizvodne djelatnosti je potpora 40 posto od prihvatljivih troškova, ili do četiri tisuće eura bespovratnih sredstava. Tu je i mjera koja nam je jako draga, to je pomoć poduzetnicima početnicima, za koju smo izdvojili 150 tisuća eura, a može se ostvariti 75 posto sredstava prihvatljivih troškova, ili do dvije tisuće eura.

Interesa za javne natječaje Zagrebačke županije ne nedostaje, rekao je zamjenik župana…

– Već dugi niz godina nismo imali problema da se ne bi dovoljno tvrtki javilo, dapače, uvijek se javi i više, mi i za to nađemo sredstava. Potpore nailaze na dobar odaziv među gospodarstvenicima, mislim da je to poduzećima kojima su namijenjena dobar poticaj u njihovom radu.

Jedna od tvrtki koja je prošle godine ostvarila novac na natječaju Zagrebačke županije je i tvrtka koja se bavi izradom ambalaža iz Velike Gorice…

– Radimo ponajviše na području Republike Hrvatske, ali više od 30 posto izvozimo u cijelu Europu. Najviše izvozimo POS i POP materijale, kupci su prepoznali našu kvalitetu i brzinu isporuke, zadovoljni su i mi smo zadovoljni što se krug kupaca širi. Izlažemo i na međunarodnim sajmovima, koji su dobro posjećeni.

Pomoću potpora Zagrebačke županije nabavili su stroj za pakiranje, za što im, dodaje, natječaji županije i služi, te ih smatra vrlo korisnima:

– Mogu pomoći i manjim poduzetnicima u Zagrebačkoj županiji, jer možete kupiti polovni stroj ili dograditi postojeći. To su potpore manje financijske vrijednosti pa ne možete kupiti veliki stroj koji može konkurirati na europskom tržištu, za što su vam potrebni veći korisnici, a bilo bi dobro da ih iskoristimo. Da bi se probili na europsko tržište morate imati turbo strojeve, morate kupiti isti stroj kao Nijemac da bi bili konkuretni, ali mi smo zadovoljni da možemo konkurirati Nijemcu, Amerikancu s našom kvalitetom proizvoda, rekla je Radmila Torbica Vlaisavljevič, vlasnica tvrtke.

Zamjenik župana potom je obišao tvrtku koja se bavi izradom proizvoda od plastike za građevinarstvo. I oni su korisnici mjere

– U prošlim godinama smo aplicirali na projekte Županije, za dva stroja, iza mene je pila koja služi za proces izgradnje stolarije, još jedan je čistilica koja je također dio procesa. Ove godine planiramo proširiti proizvodnju, u nabavi smo CNC stroja koji služi za izradu velikih profila, rekao je Mile Matić, vlasnik tvrtke.

Sredstva im, zaključuje Matić, puno znače, jer su strojevi sve skuplji i skuplji, a njihova sredstva su ograničena.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM