Zagrebačka županija osigurala 10,2 milijuna kuna za gradnju crkve u Kravarskom

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve su u tijeku, a očekuje se da će biti završeni do kraja siječnja 2023. godine

Sredstva za gradnju nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a zamjenik župana Damir Tomljenović danas je župniku Siniši Blatariću dodijelio ugovor vrijedan 10,2 milijuna kuna. Na taj način u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna. Preostalih 500.000 kuna osigurano je od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

– Ponovna izgradnja ove potresom razrušene crkve pokazatelj je naše snažne sinergije i opredijeljenosti da ćemo potresom zahvaćeno područje obnoviti onako kako je bilo prije snažnog potresa – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini. U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine na način da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene – izjavio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

– Nova zgrada crkve izvana se gradi se po uzoru na potresom uništenu zgradu crkve koja je u svim našim povijesnim knjigama pa i u samom grbu Općine, jedino će biti površinom 10% veća zbog jačih temelja te će novi toranj biti izgrađen po uzoru na onaj koji je bombardiran i srušen u Drugom svjetskog ratu – rekao je načelnik Općine Kravarsko Vlado Kolarec.

 

 

* ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM