Zagrebačka županija obilježila Dan civilne zaštite

Zagrebačka županija obilježila je međunarodni i nacionalni dan civilne zaštite. Župan Stjepan Kožić dodijelio je predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore u vrijednosti 636.800 eura.

“Ovaj sustav itekako ima puno posla da bi činio sigurnijim naše žitelje, da bi ih spasio, da bi u ovim najtežim trenucima bio uz njih. Zato smo se okupili prije svega da bi vam čestitali na svemu onome što činite za naše žitelje, ali da bi potpisali ugovore oko financijskih sredstava kojima bi djelotvornije mogli funkcionirati i nabavljati opremu”, rekao je Stjepan Kožić župan Zagrebačke županije.

Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb osvrnuo se na rad civilne zaštite na području Zagrebačke županije te naglasio važnost djelovanja u lokalnoj sredini. “Za vrijeme pandemije od prvog dana sve operativne sastavnice civilne zaštite na čelu sa stožerima civilne zaštite Zagrebačke županije, općine i gradova bile su maksimalno uključene u sve aktivnosti i zadaće koje je pred sustav stavio nacionalni stožer. Mogu reći jer sam neposredno bio uključen i provodio te zadaće. Vrlo smo kvalitetno i dobro to odradili. Prisutni ste bili na oba dva potresa. Rat u Ukrajini donio nam je veliki broj prognanika na područje Zagrebačke županije” poručio je Damir Pilčik, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek rekao je da će se kao i dosad sva sredstva uložena u vatrogastvo višestruko vratiti i unaprijediti njihov rad. Prisutnima se obratila i Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije. “Drago mi je što je ove godine preko 3000 eura donacija veća nego prethodne godine. Mi ćemo ta sredstva iskoristiti za opremanje naših županijskih interventnih timova, kao što smo to prošle godine napravili nabavkom šatora i drugih sredstava”, kazala je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije.

Hrvatska gorska služba spašavanja i ovih dana ima pune ruke posla. Prisutnima su se bratili Marin Lukas pročelnik HSS stanice Zagreb i pročelnik HGSS stanice Samobor Nikola Tot. “U mojoj stanici radimo jako puno na novim članovima. Imamo puno aktivnosti u smislu vježbanja i pripremanja novih članova da se nose s tim zadaćama. Broj akcija i intervencija raste. Samim time i naša aktivnost. Zato mi je izuzetno drago da se vidi da nas Županija financijski podupire i prati”, istaknuo je Nikola Tot, pročelnik HGSS stanice Samobor.

Važnu ulogu u sustavu civilne zaštite imaju potražni psi, a više o tome rekao je predsjednik Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa Vedran Vukomanović. “Kao što ste već spomenuli ove zadnje nesreće koje su pogodile ovo područje i područje južne Turske pokazale su veliku važnost potražnih pasa u sustavu civilne zaštite. Nama je jako drag da je Županija sve ove prijašnje godine prepoznala našu važnost i financirala naš rad. Sredstva se koriste za opremanje naših podružnih timova i sufinanciranje same obuke. Ja vam se još jednom zahvaljujem u ime naše udruge i nadam se da će se suradnja nastaviti u istom duhu”, naglasio je Vedran Vukomanović, predsjednik Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa.

Važno je podupirati rad sustava civilne zaštite jer smo uz njih puno sigurniji, zaključio je župan Kožić i čestitao sretan dan 1. ožujka svim djelatnicima civilne zaštite.

ČLANAK NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.