Zagrebačka županija među najstabilnijima

Stjepan Kožić

Autor:: R.I. 2/24/2011 10:06

Zagrebačka županija organizirala je tradicionalni, deveti po redu, susret gospodarstvenika kojemu je prisustvovalo dvjestotinjak uzvanika. Raspravljalo se o kretanjima u gospodarstvu u Hrvatskoj s naglaskom na Zagrebačku županiju. Također, prezentirane su mnogobrojne mjere i programi u gospodarstvu i poljoprivredi koje se provode u županiji.

Sandra Švaljek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb, ovom je prilikom istaknula kako je međugodišnja stopa realnog gospodarskog pada u 2010. godini iznosila u prva dva kvartala 2,5 posto, dok je u trećem tromjesečju ostvarena pozitivna međugodišnja stopa realnog rasta od 0,2 posto. Međutim, napomenula je i kako pojedini pokazatelji ukazuju da trend gospodarskog rasta nije nastavljen u zadnjem tromjesečju 2010. godine. Što se tiče ekonomske projekcije za 2011. godinu Švaljek pojašnjava kako se u EU predviđa rast od 3 posto, a u zemljama Istočne Europe čak 3,9 posto. U Hrvatskoj su predviđanja nešto skromnija te se očekuje rast od 1,3 posto.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija 2008. godine bila jedna od gospodarski najbrže rastućih hrvatskih županija te da je u ovim vremenima gospodarske krize gospodarstvo u Zagrebačkoj županiji ostalo među najstabilnijima.

Prema kriteriju ostvarene bruto dobiti kod poduzetnika u prvih devet mjeseci prošle godine, Zagrebačka županija zauzela je četvrto mjesto nakon grada Zagreba, te Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije. Broj zaposlenih kod poduzetnika u Zagrebačkoj županiji, u prvih devet mjeseci 2010. godine u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, bio je manji za 3,9 posto što je na razini prosjeka Hrvatske. Po tom pokazatelju Zagrebačka županija je šesta županija. Koncem 2010. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je ukupno 16.022 nezaposlenih osoba što je povećanje za 18,8 % u odnosu na kraj 2009. godine. Po visini iznosa neto isplaćene plaće Zagrebačka županija je treća županija u Hrvatskoj iza grada Zagreba i Istarske županije. Prosječna isplaćena neto plaća kod poduzetnika u Zagrebačkoj županiji u prvih devet mjeseci 2010. godine bila je 4.436 kn.

Na susretu su prezentirane i mnogobrojne mjere u gospodarstvu i poljoprivredi koje za cilj imaju povećanje konkurentske sposobnosti poduzetnika i poljoprivrednika, kao i stvaranje prostornih i institucionalnih uvjeta za realizaciju investicijskih projekata na području Zagrebačke županije. Župan Kožić podsjetio je i na neke od najznačajnijih investicija koje će se realizirati tijekom ove i idućih godina u poduzetničkim zonama. „Planirana vrijednost ulaganja je oko 2,5 milijardi eura i predviđa se zapošljavanje više od 5000 novih djelatnika“ – zaključio je Kožić.