Zagrebačka policija – policija na ponos građana

Autor: Alen Ostojić 9/1/2015 10:38

Još od nastanka hrvatske policije i njenog doprinosa u domovinskom obrambenom ratu imam veliko poštovanje i divljenje naspram policije.

U mnogim zapadnim zemljama danas se vode velike rasprave o statusu policije, militarizaciji policije, jesu li policije čuvari svojih zajednica ili pripadnici nekih okupacijskih sila. Zagrebačka policija u proteklih 25 godina izgradila se u veliku policiju u velikom gradu, na ponos građana i zajednice. Priopćenje zagrebačke policije u ponedjeljak 24. kolovoza, pokazalo je da velika policija i veliki grad idu zajedno:

”Oko 18.45 sati, po dojavi da se u blizini Savskog mosta (stari željeznički „zeleni“ most) nalazi mlađa ženska osoba suicidalnih namjera, na mjesto događaja došli su policijski službenici VI Policijske postaje Zagreb. Zatekli su je upravo kad je s nasipa krenula prema riječnom toku Save, gdje se i spustila uz korito, odakle je namjeravala skočiti u rijeku. Nakon pokušaja policijskih službenika da osobu smire i odgovore od namjere, pravilno procijenivši mogući rasplet situacije, policijski službenici Ilija Milić (28), Vedran Savić (25) i Ilija Baković (24) su skinuli opasače te su bili u pripravnosti oko 50 metara nizvodno od osobe, u slučaju da skoči. Kad je u jednom trenutku ženska osoba skočila u rijeku te ju je Sava počela nositi, policijski službenik Ilija Baković spustio se do korita, skočio za njom te plivao kako bi je uhvatio prije brzaca i vira. Kada ju je uhvatio, žena se otimala i pružala otpor, a potom je i policijski službenik Ilija Milić skočio u pomoć te su je zajedno dovukli do obale. Na nasipu su čekali djelatnici Hitne medicinske pomoći koji su utvrdili da ženska osoba niti policijski službenici koji su sudjelovali u njenom spašavanju nisu ozlijeđeni.”

-.-Andrej Polak / Zagrebancija.com-.-Alen Ostojić, gradski zastupnik (HSLS)Naknadno smo u novinama mogli pročitati skromne izjave policajaca da su samo radili svoj posao. Nekome je trebala pomoć i oni su pomogli. Poslije intervencije, nakon što su se presvukli u policijskoj postaji, nastavili su raditi do kraja smjene.

Spašavajući ljudski život, policajci su iskazali ne samo profesionalnost u postupanju, nego su svojim nesebičnim, hrabrim i humanim postupanjem, obavljajući savjesno i odgovorno policijski posao zaštite ljudskog života doveli sebe u opasnost. Ovi mladi policijski službenici velika srca i iznimne hrabrosti pokazali su najbolje u radu policije. Pokazali su najviše standarde i vrline hrvatske policije. Ne postoji veće djelo od spašavanja ljudskog života.

”Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet” piše u Talmudu, svetoj knjizi Židova. Upravo zato, gradonačelniku Milanu Bandiću predložio sam da policijske službenike Iliju Milića, Vedrana Savića i Iliju Bakovića nagradi Medaljom Grada Zagreba. Zbog ovog čina dugujemo im zahvalnost, a zahvalnost dugujemo i brojnim neimenovanim policijskim službenicama i službenicima. Oni  za policijski posao koji rade svaki dan ne dobiju dovoljno priznanja i zahvale iako pri tome riskiraju svoje živote a da bi smo mi bili sigurni i ovaj grad išao naprijed. 

Na komemoraciji američkih policajaca poginulih na dužnosti 15. svibnja 2015., Predsjednik SAD-a Barack Obama je rekao: ”Vi ste heroji koji ste spremni žrtvovati život za svoju zajednicu. Potrebna je posebna vrsta hrabrosti da budete policajac”.

I dok završavam ovaj tekst o hrabrosti zagrebačkih policajaca u misli mi ulazi Ivan Grbavac, policajac iz Sesveta. Imao je 24 godine kada je prilikom intervencije sprječavanja razbojništva u poslovnici banke u Sesvetama, 05. svibnja 2009. godine izgubio život, dok su četvorica policijskih službenika ranjena. Na moj prijedlog Ivanovo ime uvedeno je u Fond imena Grada Zagreba. Učiniti ću sve, da do kraja mandata gradskog zastupnika  jedna ulica u Sesvetama nosi ime Ivana Grbavca.