Zagrebačka dvorišta viđena očima djece

Izložba fotografija 'Zagrebačka dvorišta' dio su projekta Fotografija i mladi

Autor: Maja Gujinović 12/15/2009 16:17

Mačka koja se sunča na stablu, stari zaboravljeni automobil, oaze zelenila usred gradske vreve, kokošinjac u stambenom naselju. Sve su to motivi koje su zapazili učenici osnovnih škola u skrivenim kutovima svojih dvorišta i ovjekovječili fotografskim aparatom, a zatim izložili na izložbi ‘Zagrebačka dvorišta’.

Izložba su u utorak, 15. prosinca, u Muzeju Grada Zagreba otvorili zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, ravnatelj MGZ-a Vinko Ivić te autorica izložbe, pedagoginja MGZ-a Vesna Leiner.

Fotografije učenika će postati dio fonoteke Muzeja Grada Zagreba

– Dvorišta su u prošlosti imala važnu ulogu u društvenom životu zajednice, a danas su prepuštena propadanju. Stoga su djeca dobila nimalo lak zadatak ali su ga i više nego uspješno odradila – rekla je Leiner, te dodala kako svaka od fotografija nosi podatke o vremenu i vremenu snimanja te tako postaje dokumentom jednog vremena.

Od 163 fotografije pristigle na natječaj, izložena je 141 fotografija 54 autora od kojih će većina postati dio fonoteke Muzeja a najbolji radovi su i nagražđeni.

Ova je izložba inače dio projekta ‘Fotografija i mladi’ koji organiziraju Muzej Grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir a moći će se pogledati do 10. siječnja.