Zagreb unatoč kritikama dobio dva nova gradska ureda

Većinom glasova zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u metropoli se osnivaju nova dva gradska ureda, za zastupanje i imovinsko-pravne poslove.

Foto: Zagrebancija.com

Većinom glasova zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u metropoli se osnivaju nova dva gradska ureda, za zastupanje i imovinsko-pravne poslove. Tako će ih sada biti 24, uz dvije stručne službe i jedan zavod.

Oporba zagrebačkog gradonačelnika u Skupštini kritizirala je ovaj prijedlog jer smatraju da glavnom gradu nije potrebno više upravnih tijela nego što država ima ministarstava.

Foto: Jabuka TV

“HDZ je zbog svoje računice Bandiću upravo izglasao osnivanje još dva gradska ureda kako bi se broj pročelnika (gradskih ministara) povećao na 27 što je sedam više od broja državnih ministara. Obrazloženja za zapošljavanje još dva pročelnika s ministarskim plaćama bi pala na srednjoškolskom ispitu iz logike jer se samo razdvajaju postojeći uredi s istim zaposlenima, a time se u nekom paralelnom svemiru povećavaju kapaciteti gradske uprave. Sad Bandić ima čak 27 pročelnika što je više od svih zastupnika vladajuće većine u Gradskoj skupštini (HDZ i BM365 imaju 26 zastupnika). Znači Bandić ima 27 pročelnika u odnosu na ukupno 51 zastupnika Gradske skupštine. To je kao da Plenković ima 80 ministara u odnosu na 151 saborskog zastupnika. Pa gdje to ima”, poručio je gradski zastupnik Tomislav Tomašević.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a, Gordan Maras, opisao je to slikovitim rječnikom.

Foto: Zagrebancija.com

“HDZ i gradonačelnik trpaju funkcije kao što je Dinamo zabijao golove Atalanti. Uredi se osnivaju kako bi se udovoljilo HDZ-u s kojim Milan Bandić koalira u Gradskoj skupštini. Grad bi povećanjem broja ureda imao 27 pročelnika, a toliko Europska komisija ima povjerenika. Plaće pročelnika su na razini ministarskih, to jest iznose 17-18 tisuća kuna. Ne treba zaboraviti ni da pročelnici imaju pomoćnike kojima je plaća oko 15 tisuća kuna”, upozorio je Maras.

HDZ-ov predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet uvjerava da oni nisu razlog ovakve odluke.

Foto: Zagrebancija.com

“Nema nikakvih dogovora, niti će netko službeno u ime HDZ-a preuzeti te urede, a neće ni financijski preopteretiti građane Zagreba”, izjavio je Prgomet u razgovoru za Jabuku TV.

“Dva nova ureda ne znače nova zapošljavanja, već reorganizaciju posla. Neću ja valjda pitati oporbu u Gradskoj skupštini kako ću posložiti stvari u Gradskoj upravi da bismo bolje funkcionirali i bili efikasniji servis građanima. Ne zaboravite da je Zagreb i grad i županija, odnosno ja i gradonačelnik i župan”, uvjerava Milan Bandić.

Foto: Jabuka TV

Plan Gradske uprave je da Ured za zastupanje preuzme dio poslova Stručne službe gradonačelnika, dok bi Gradski ured za imovinsko-pravne poslove preuzeo bi dio zadataka Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada.