ZAGREB U BOJAMA I ZVUCIMA PLESA I PJESME FESTIVALA KOČIJA

Rathayatra festival je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puri-ju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Francisku 1967. godine

Zagreb će oživjeti zvucima i bojama dok Rathayatra, drevni indijski festival kočija, prolazi gradom, u subotu 11. kolovoza.

Predivno ukrašenu i obojanu u žarke boje, egzotičnu drvenu kočiju vući ćemo ručno od Europskog trga preko Trga Bana Jelačića i Parka Zrinjevac do Trga kralja Tomislava. To je najveći gradski ulični festival kojem su domaćini Međunarodno društvo za svjesnost Krišne u Hrvatskoj (ISKCON HR) u suradnji s Ambasadom Indije i uz podršku drugih organizacija.

Uz procesiju, posjetitelji će moći sudjelovati u proslavi i pratiti kulturni program na Trgu Bana Jelačića, gdje će moći gledati tradicionalni indijski ples, slušati glazbu u pratnji posebnih instrumenata i pjevati.

Trg bana Josipa Jelačića, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Svake godine, u više od 500 gradova diljem globusa, stotine ljudi lokalno i turista sudjeluju u vući kočija koje nose božanstva Gospodina Jagannatha, Balarama i Subhadre u velikoj procesiji koju prate glazbene izvedbe, plesanje i veselo pjevanje. Jagannatha znači ‘Gospodar Univerzuma’, a Njegov prekrasan osmjeh i velike oči prizivaju radost i nadu onih koji Ga vide.

Rathayatra festival je prvi put proslavljen u indijskom gradu Jagannatha Puri-ju prije više od 2.000 godina, a na Zapad ga je doveo A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, osnivač ISKCON-a, u San Francisku 1967. godine. Globalna prisutnost festivala danas nadilazi granice Indije.

Ove godine, po treći put u povijesti, održat ćemo festival kočija, Rathayatra, u središtu Zagreba. Festival počinje 11. kolovoza (subota) u 17:00 sati tradicionalnom ceremonijom otvaranja na Europskom trgu, a završava u 19:30 sati na Trgu kralja Tomislava, gdje posjetitelje očekuje ukusno iznenađenje.

 

Press materijal