Zagreb nastavlja pozitivnu suradnju s Prosvjetom

Srpsko kulturno društvo Prosvjeta tradicionalno organizira Ljetnu školu srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj. Cilj škole je stjecanje znanja o kulturi i jeziku srpskog naroda, te očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta. Stoga, ne iznenađuje činjenica što je potpora ovom projektu stigla od Grada Zagreba

Djeca iz ruralnih sredina pohađaju Ljetnu školu srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj, a odabiru ih učitelji na temelju školskog uspjeha i socijalnog segmenta. Uz ljetovanje, na ovaj način uspijevaju očuvati svoju srpsku kulturu i jezik. Organizator ovog programa je Srpsko kulturno društvo Prosvjeta.

– Konkretna točka gdje smo direktno dobili potporu Grada Zagreba, uz sve one do sada, jest financijska potpora za održavanje 22. Ljetne škole Sava Mrkalj na otoku Viru. Mi ćemo i dalje dobivati potporu Zagreba na takvim i sličnim projektima – naveo je Siniša Ljubojević, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Grad Zagreb nastavit će suradnju sa Srpskim kulturnim društvom Prosvjeta. Zajedničkim snagama rješavat će svu problematiku koja je u nadležnosti Grada.

– Kad govorimo o problemima tada mislimo na problematiku funkcioniranja Prosvjete koja provodi niz programa očuvanja kulturnog identiteta Srba u Hrvatskoj, ali kao sva slična udruženja problem je financiranje i upravljanje imovinom – dodao je Ljubojević.

– Suradnja sa svim udrugama pa tako i s udrugom Prosvjeta se temelji na kontinuitetu. Ovo nije prvi, a neće biti ni zadnji sastanak. Kada se radi o konkretnim zadacima dogovorili smo se da ćemo rješenja tražiti uz pomoć djelatnika Gradske uprave i članova Prosvjete, kako bismo sve riješili što efikasnije i na obostrano  zadovoljstvo – ponosno je istaknula zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Olivera Majić.

Djeca u sklopu nastave Ljetne škole Sava Mrkalj koja se održava na otoku Viru uče srpski jezik, povijest, geografiju i plivanje.