Zagreb dobiva Kuću stripa!

Inicijativu je pokrenuo tajnik udruge prijatelja stripa - Strip Foruma, Mladen Novaković što je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić s oduševljenjem i prihvatio

Zagreb će u dogledno vrijeme dobiti Kuću stripa. Kuća stripa funkcionirat će kao i Kuća arhitekture, stvaranje koje je inicirao i realizirao uz pomoć Grada Zagreba, arhitekt Andrija Rusan, a u okviru koje se svake godine održavaju i Dani Orisa, međunarodna konferencija arhitekata i dizajnera.

Strip Forum posjeduje veliki fundus strip baštine Hrvatske, koja je cijenjena i u
međunarodnim krugovima te posuđivana za značajne izložbe stripa diljem Europe, te se već davno ukazivala potreba za osnivanjem „doma“ za taj dio hrvatske kulturne i umjetničke baštine.

Strip kulturi muzejska je vrata prva otvorila Galerija Klovićevi dvori izložbama Milana Trenca 2005. i Andrije Maurovića 2007. godine, tada inicijativom pokojnog Darka Glavana koji je s Mladenom Novakovićem počeo razvijati ideju o mogućoj Kući stripa. Deset godina nakon Maurovićeve izložbe u Klovićevim dvorima tu je ideju Mladen Novaković prezentirao gradonačelniku Milanu Bandiću koji je odmah oformio tim koji će raditi na ostvarivanju tog značajnog projekta hrvatske kulture.