Zagreb dobio europsko srebro za uređenost

Autor: Iva Nikšić 10/7/2013 15:48

Grad Zagreb na natjecanju Zlatni cvijet Europe osvojio je srebrnu medalju te primio posebnu međunarodnu nagradu za kompleks parkova ”Lenucijeva potkova”. Svečano proglašenje održano je u rujnu ove godine u belgijskom gradu Nieuwpoort. U konkurenciji 2400 gradova, uz Dresden i Birmingham, Zagreb je proglašen jednim od triju najljepše uređenih gradova Europe.

– Moram reći da ovo nije samo nagrada za turistički dojam Zagreba nego i za sve ono što Grad Zagreb nudi svojim građanima, a to je i uređenje, to su dječji vrtići i zelene površine za rekreaciju – objasnila je Amelia Tomašević, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba.

Međunarodna nagrada ”Entente florale 2013.” Zagrebu je donijela dodatan prestiž jer je uz Birmingham jedini grad koji je osvojio čak dvije nagrade. Suci su u Lenucijevoj potkovi kao parkovnoj arhitekturi prepoznali brigu o uređenosti javnih gradskih parkova. Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika iznijela je planove koje priprema Grad Zagreb.

– Veliki projekt ”Integrirani grad” namjerava taj potez produžiti prema jugu, odnosno južnom Zagrebu, što bi nam također donijelo bodove u ovom natjecanju. Dakle projekcija prema budućnosti, a ne samo ono što je ostvareno – najavila je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin

Vojko Pleština, predsjednik Entante Florale Europa za Hrvatsku pozvao je sve u Solin na završnu svečanost Međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza. Smotra pod nazivom ”Zlatni interstas” održat će se od 6. do 9. studenog ove godine, kada će se Gradu Zagrebu kao dobitniku svečano uručiti ova prestižna nagrada.