Zagreb Bandiću nije oprostio pohod na Pantovčak

Svakog petka čitajte novu kolumnu Političkog mazohista

Autor:: Politički mazohist 12/28/2009 17:01

-.-Matija Habljak/ Pixsell-.-Podnijeti ostavku!? To mu sigurno ne pada na pamet, a trebalo bi nakon analize rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora. Gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je uništio svoju reputaciju apsolutnog vladara Zagreba, zapravo uništili su je Zagrepčani koji su se pobojali da bi baš on mogao postati predsjednik Republike. Nesebično su se žrtvovali za svoje sunarodnjake i glasali za druge kandidate, prvenstveno za Ivu Josipovića, i tako se osudili na još par godina skupog života pod Bandićevom vladavinom.

‘Zagrepčani me toliko vole da ne žele da odem’, okretao je Bandić pilu naopako nekoliko sati nakon objave rezultata dok je trčao svoju mazohističku turu po igralištu u Kušlanovoj. Teško je u polumraku bilo razaznati je li mu pjena na ustima bila posljedica ljutnje zbog pitanja premorenih novinara, poraza u Zagrebu ili je za to bio odgovoran njegov zlatni retriver koji je nesvjestan protokola lizao gazdu dok je pumpao sklekove.

Brojke su, što god Bandić govorio i kako ih god tumačio, neumoljive. Samo šest mjeseci nakon lokalnih izbora u Zagrebu je dobio tri puta manje glasova. Kada se natjecao za gradonačelnika, 17. svibnja, Zagrepčani su mu dali 146 tisuća glasova. U nedjelju samo 59 tisuća što je ravno deset tisuća manje nego što u svibnju osvojio njegov protukandidat Josip Kregar. Zagreb je svoje nade, čini se, darovao Josipoviću koji je u nedjelju dobio 130 tisuća glasova stanovnika glavnog grada. Kako je u samo šest mjeseci Bandić uspio od sebe odbiti preko 60 posto svoji glasača?

-.-Matija Habljak/ Pixsell-.-Prvo, grad je napustio čim je dobio mandat i nije se ni malo njime bavio. Ganjao je ambiciju i nazuvao gojzerice za teški uspon na Pantovčak. Zagrepčanima nije drugo trebalo da shvate da ih je prevario (dobro trebalo im je deset godina da shvate, ali sada je stvarno postalo preočito) pa su ga kaznili.

Drugo, konačno je i najglupljima postalo jasno da grad propada i da ga je baš on sa svojom mrežom jataka gurnuo u propast. Holding je na koljenima, grad će 2010. godinu započeti s više od milijardu kuna dugova koji dolaze na naplatu odmah, a novca nema.

Treće, napustio je SDP. Koliko god se njemu činilo da je sam zaslužan za svoje pobjede u Zagrebu to, sada je potpuno očito, nije točno. Zagrepčani očito imaju poseban sentiment prema crvenoj boji i nije im se svidjelo kad je njihov gradonačelnik počeo dipliti crne note. Bandić je počeo govoriti poput Tuđmana, a bahatost mu je rasla i preko njegove, a mnogi, barem oni koji redovno idu na izbore, se još sjećaju što im je radio pokojni stanovnik Vile Zagorje.

-.-Matija Habljak/ Pixsell-.-Zbog te tri pogreške Bandić je izgubio Zagreb, ostao je bez glasova koji su ga mogli dovesti u egal s Josipovićem. S druge pak strane da nije napravio te pogreške izgubio bi na drugim stranama. No, nama je ovdje bitan samo Zagreb, a njega je Bandić izgubio. Zato bi trebao podnijeti ostavku i pustiti Zagrepčane da izaberu nekoga tko će ih poštivati!

U općoj zaluđenosti Bandićem i Josipovićem svi su zaboravili analizirati i neke druge rezultate koji mene baš vesele. Andrija Hebrang je u Zagrebu u nedjelju osvojio manje glasova nego Jasen Mesić u prvom krugu gradonačelničkih izbora. Jasenu su stranačke mrge dušu vadile kada je osvojio samo 39 tisuća glasova. U nedjelju je njihov jastreb dobio 32 tisuće. Jasen je u svibnju bio trećeplasiran, Hebrang je osvojio peto mjesto.