Za MSU i ove godine predloženo 16 milijuna kuna

Maković: 'MSU je mašina za gutanje novca.'

Autor: Maja Gujinović 11/18/2009 21:44

Više od 765 milijuna kuna ‘težak’ je sveukupni prijedlog proračuna Grada za sljedeću godinu, a koji se odnosi na sektor kulture. Na ovom prvom čitanju proračuna došlo je do mnogih polemika, no s dva glasa za i jednim protiv, Odbor za kulturu Skupštine Grada Zagreba zaključio je da se prijedlog ipak ponudi na razmatranje sjednici Gradske skupštine 26. studenog.

Pročelnik Ivica Lovrić: ‘Ovo je minimum za normalno funkcioniranje.’

Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport je tako Odboru predložio planirana sredstva u iznosu od 560 milijuna i 438 tisuća kuna, koji će se rasporediti na ustanove kulture i programe nezavisne kulture, dok je za kapitalna ulaganja u objekte od društvene važnosti odvojeno nešto manje od 205 milijuna.

Kako je objasnio Ivica Lovrić, odnedavni pročelnik Ureda, proračun za javne potrebe u kulturi umanjen je za tri milijuna kuna od zadnjeg rebalansa u srpnju.

– Svjesni smo teške situacije, no ovo je minimum sredstava koja su potrebna za normalan rad – rekao je pročelnik apelirajući na zastupnike da obrane poziciju proračuna na sjednici.

Recesija je pomalo srezala sve dijelove proračuna, pa je tako, između ostalog nezavisna produkcija smanjena za 15, filmska za 18, urbana kultura i mladi za 13 posto.

Za dovršenje Muzeja suvremene umjetnosti potrebno je još 16 milijuna

Posebno vruća tema razgovora bio je uvijek problematični Muzej suvremene umjetnosti, kojem se i 2010. godine dodijeljuje čak 16 milijuna iz proračuna, što nije dobro prihvaćeno na Odboru.

– Kada se otvori MSU, tek ćemo onda vidjeti koja je to mašina za gutanje novaca. Nije se napravio nikakav plan kako bi taj Muzej bio profitabilan, kao što je to drugdje u svijetu. Bit će to mila majka u usporedbi s HNK – rekao je Zvonko Maković, predsjednik Odbora, te zatražio od Ureda za graditeljstvo detaljne sveukupne troškove Muzeja.

Porezni će obveznici iduće godine opet plaćati i završetak radova na dvorani Vatroslav Lisinski u vrijednosti 3,6 milijuna kuna te izradu projektne dokumentacije za Montažno kazalište od 400 tisuća kuna.

Posebno će teško na obveznike pasti Obnova objekata unutar spomeničke rente, prenesena iz prethodnog razdoblja u vrijednosti od 42 milijuna kuna.

Velike sportske manifestacije su postale luksuz

Po zajedničkom mišljenju Odbora i predlagatelja može se zaključiti da će se idućih godina smanjiti i potpuno ukinuti financiranje velikih sportskih događanja iako Grad za ovu godinu već preuzeo 17 milijuna kuna teške obaveze luksuznih natjecanja, kao što je primjerice Snježna kraljica.

– Prioriteti će postati rad s mladima u sportu – zaključio je Lovrić.