Vrtići će od iduće godine biti od 150 do 600 kuna

Autor: 11/23/2012 13:41

Skupštinska većina, predvođena SDP-om, podržat će takozvani Bandićev model naplate vrtića po dohodovnom cenzusu. Prijedlog zagrebačkog gradonačlenika Milana Bandića prošao je na Odboru za obrazovanje i sport koji je matično radno tijelo za ovu točku.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Goran Kutlić– Iako je jedini pravi cenzus imovinski, a ne dohodovni, Klub zastupnika SDP-a odlučio je podržati ovaj prijedlog jer u sebi sadrži većinu elemenata koju smo tražili da se ugradi. Gradonačelnik se približio stavovima koje je imala Skupština, tako sada imamo četiri skupine koje se kreću od 150 do 600 kuna,  a ne od  nula do 2000 kao što je to bio prijedlog prošle godine. Ovaj prijedlog je sličan riječkom kojeg smo navodili kao primjer. Također, uvažen je naš zahtjev da se kao olakšica uzmu krediti te troškovi podstanarstva – rekao je Goran Kutlić (SDP), član odbora te nastavio:

– Ne treba se politička borba voditi preko leđa građana.

Kutlić je još postavio pitanje kako će Gradska uprava riješiti problem koji je nastao prošle jeseni jer je dio roditelja plaćao vrtić po ‘Bandićevom’ modelu, a dio po ‘skupštinskom’ modelu. Zatražio je od Gradske uprave da se onim roditeljima, koji su prema Bandićevom modelu vrtić platili više od 400 kuna, taj iznos odbije iz budućih razdoblja.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Danira BilićDanira Bilić (HDZ) jedina je članica Odbora koja je bila protiv ovog modela. Podsjetila je zastupnike SDP-a da su prije godinu dana tražili da bude jedinstvena cijena, a sada su promijenili mišljenje.

SDP-ovci na kraju odlučili podržati Bandića

– Ovaj model se ne razlikuje mnogo od onog prethodnog protiv kojeg smo bili, samo su smanjeni iznosi. Žao mi je da je do ove rasprave došlo uoči lokalnih izbora jer ovo je važno pitanje o kojem bi se trebalo raspraviti na studiozan način – kazala je Bilić.

Kako neslužbeno doznajemo, SDP-ovci su u četvrtak navečer odlučili promijeniti mišljenje te podržati prijedlog. Pretpostavlja se da je to učinjeno kako bi se izbjegao negativni publicitet jer će prema ovom prijedlogu velikoj većini građana cijene vrtića biti manje.

-.-Zagreb.hr-.-Podsjetimo, Bandić predlaže da se cijene vrtića određuju prema dohotku iz prošle godine. Prihodi se umanjuju za porez i prirez, iznos plaćen za rate stambenog kredita za prvu nekretninu te troškove najma stana ukoliko obitelj nema svoju nekretninu.

Platni razredi

Ukupni prihodi obitelji dijele se s brojem članova obitelji pa se na taj način određuju platni razredi.

Oni čiji prosjek ne prelazi 2500 kuna, plaćat će cjelodnevni boravak 150 kuna, oni čiji je prosjek od 2.501 kuna do 3.500 kuna plaćat će 300 kuna, oni čiji je prosjek prihoda od 3.501 do 4.500 kuna plaćat će 450 kuna dok oni čiji je prihod po članu kućanstva veći od  4.501 kunu plaćat će maksimalni iznos od 600 kuna.