Vrtićarci kroz igru usvajaju robotiku

Uz humanoidne robote u eksperimentalnoj se robotici za predškolce koriste i Bee Boti, male podne robote

Press materijal

U dječjem vrtiću Čigra provodi se eksperimentalni program robotike za djecu predškolske dobi. U program su uključena djeca starija od četiri godine.

Na oblikovanju kurikula sudjelovali su pedagoški djelatnici i informatički stručnjaci. Naime, tehnologija treba biti sredstvo za stjecanje znanja primjerenog određenoj dobi.

Press materijal
Press materijal

 – Tehnologija je danas sastavni dio svakodnevice, a djecu želimo upoznati s pravom funkcijom robota. Oni služe kako bi pomagali ljudima. Budući da većina djece, pokazala su to i naša istraživanja, robote doživljava kao humanoidne, u našoj edukaciji koristimo upravo robote ljudskog oblika. U suradnji s odgojiteljicama iz vrtića Čigra pred djecu stavljamo zadatke u kojima se roboti koriste za poduku iz, primjerice, zbrajanja ili abecede. Djeca zahvaljujući robotima razvijaju svoju motoriku, usavršavaju koordinaciju očiju i ruku te vježbaju koordinaciju u prostoru – poručio je tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, Željko Krnjajić.

Odgojitelji dječjeg vrtića Čigra dodaju kako djeca zadatke s robotom svladavaju kroz igru te da je upravo to odlika suvremenih kurikula.

Press materijal
Press materijal

– Suvremeni kurikuli, kako oni školski, tako i oni predškolski, potiču nesvjesno širenje znanja. Djecu treba usmjeravati da ih vlastita znatiželja vodi u svladavanje nečega novoga. Roboti su im u tome sjajni saveznici. Intrigiraju djecu i oplemenjuju neke tradicionalne igre. Djeca, primjerice, vole labirinte, ali kad robota moraju programirati da prođe labirint, igra im postaje još uzbudljivija. Labirint znamo staviti i na kartu svijeta, pa djeca dobivaju zadatak, primjerice, iz Australije doći na Sjeverni pol. Spajanjem robotike i geografije učenje postaje multidisciplinarno istaknula je ravnateljica Čigre, Martina Pavić.

Press materijal
Press materijal

Uz humanoidne robote u eksperimentalnoj se robotici za predškolce koriste i Bee Boti. To su mali podni roboti u obliku pčelica. Jednostavni su za rukovanje, a djecu podučavaju usmjeravanju, procjenjivanju i rješavanju problema.

Riječ je o tehnološkim rješenjima koja su dobila niz prestižnih svjetskih nagrada i koja se koriste u predškolskim i školskim ustanovama diljem svijeta.

Press materijal