Vrlo su male šanse da se ebola pojavi u Hrvatskoj

Autor: Mateja Vukmirović 8/11/2014 10:39

Opasnost od pojave ebole u Hrvatskoj je iznimno mala i do sada nije zabilježen niti jedan slučaj. Puno je veća šansa da onaj tko dolazi iz zemalja gdje se pojavila epidemija bude eventualno zaražen malarijom ili žutom groznicom.

– Teoretski je moguće da se netko zarazi u zapadnoj Africi, vrati se zdrav i tek onda oboli. To je jako mala šansa jer je rizik za putnike koji idu u te zemlje, turistički ili poslovno, vrlo nizak – rekao je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Brnarad Kajić.

Simptomi po kojima ćete prepoznati ebolu su bol u mišićima, nagli rast temperature, slabost, grlobolja i glavobolja. Srbija je pojačane mjere nadzora na aerodromima uvela, no za razliku od njih Hrvatska je jedna od zemalja u Europi s nižim rizikom jer nema velik promet ljudi s zapadnom Afrikom kao druge zemlje.

– Postoje različite mjere na aerodromima, a jedna od njih je stavljanje povratnika iz zemalja gdje ima ebole pod zdravstveni nadzor – dodao je Brnarad Kajić koji je potvrdio da i ako dođe do sumnje da je netko zaražen, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ je najbolje opremljena za izolaciju bolesnika.

Epidemiolog je dao savjet za putnike koji idu u zemlje gdje ima zaraženih da prvenstveno izbjegavaju doticaj sa životinja jer se one smatraju izvorom infekcije. Istaknuo je da posebno treba dati pozornost mjerama osobne zaštite, a to su održavanje higijene i nošenje zaštitne opreme.