Vrijednost liječenja u onkologiji iz perspektive pacijenata

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele

Press materijal

Koalicija udruga u zdravstvu i platforma Onkologija.hr pokrenuli su prvo istraživanje o očekivanim ishodima onkološke skrbi za pacijente. U tom projektu surađuju udruge oboljelih od raka iz 12 zemalja središnje i istočne Europe (Poljska, Slovačka, Češka, Mađarska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Makedonija i Albanija). Upitnik je preveden na 12 jezika i od danas je dostupan oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji u svim navedenim zemljama na web stranici survey.onkologija.hr .

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, predstavio je on-line upitnik.

– U regiji Središnje i istočne Europe ne postoje podaci o ishodima liječenja koje pacijenti smatraju važnima, te sve takve podatke preslikavamo iz zemalja Zapadne Europe. Rezultate koje ćemo dobiti planiramo primijeniti u zagovaračkim aktivnostima na nacionalnim razinama, ali i na regionalnoj razini, jer nas sve, uz značajne nacionalne razlike, povezuje uočljiv porast broja oboljelih i umrlih od raka. U Hrvatskoj, navedene rezultate planiramo primijeniti u implementaciji mjera iz Nacionalnog plana za borbu protiv raka, kao i za moguću suradnju sa stručnim društvima u onkologiji – izjavio je prof. Belina.

Prof.dr.sc. Stjepko Pleština, pročelnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb I predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju govorio je o vrijednosti liječenja u onkologiji , odnosno promjeni u pristupu liječenju gdje se sa liječenja baziranog na dokazima dobivenim iz kliničkih studija prelazi na pristup liječenju baziranom na vrijednosti koju pacijent dobiva medicinskom intervencijom. Takvo liječenje kliničaru omogućava holistički pristup pacijentu te time osigurava kvalitetniju onkološku skrb.

– Liječenje bazirano na vrijednosti koju dobiva pacijent je personalizirano liječenje u kojem se liječenje individualizira prema potrebama bolesnika, povećava vjerojatnost postizanja terapijskog odgovora i povećava suradljivost bolesnika u primjeni ciljane terapije – poručio je prof. dr. sc. Pleština.

Press materijal

Doc.dr.sc. Vesna Ramljak, prim.dr.med, klinika za tumore KBC Sestre milosrdnice i predsjednica Europa Donna Hrvatska govorila je o aspektima kvalitete života žena oboljelih od raka dojke, kao najavu aktivnosti koje će Europa Donna Hrvatska provoditi u 2019. godini.

Istaknula je kako je zbog napretka znanosti I uvođenja inovativnih lijekova i načina liječenja znatno povećano preživljenje žena oboljelih od raka dojke, čime se otvorio veliki prostor za razmišljanje i djelovanje u području kvalitete života oboljelih žena.

– U društvu moramo učiniti značajne promjene kako bi se s raka i oboljelih od raka skinula stigma, te kako bi se promijenio odnos društva, partnera, obitelji, poslodavaca i državnih ustanova prema oboljelim ženama, što bi im omogućilo adekvatni angažman u obitelji, na radnom mjestu u društvu, što je preduvjet za poboljšanje kvalitete života žena oboljelih od raka dojke – zaključila je doc. dr.sc. Ramljak.

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. U Hrvatskoj od raka na godinu umre 14.012 osoba, to jest svaki dan 38 osoba. Breme raka sve je teže za kako za globalno, tako i za naše društvo, u kojem bilježimo porast broja oboljelih, ali i broj umrlih od raka, prema čemu smo na uvjerljivom začelju Europske unije (samo Mađarska ima veću smrtnost u odnosu na broj oboljelih).

 

Press materijal