Volonteri Crvenog križa dobili svoj Centar

Volonteri i mladi Crvenog križa Zagreb dobili su svoj Centar u Našičkoj ulici u kojem će se educirati, pohađati radionice, održavati sastanke, ali gdje će moći učiti i međusobno se družiti.

FOTO: Zagrebancija.com

Svečano je otvoren Centar za volontere i mlade Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Razvoj volonterstva među mladima jedan je od prioriteta gradskog Crvenog križa.

– Koliko je volonterstvo važno, ono je utkano u Zakon o hrvatskom Crvenom križu, te jedna od temeljnih vrijednosti, odnosno razvoj volonterstva je jedno od temeljnih vrijednosti Crvenog križa u Hrvatskoj. Od 1878. godine, koliko egzistira gradsko društvo u Zagrebu, volonteri su neizostavan dio našeg djelovanja. Koliko su važni pokazalo se u krizama, kojim se bili svjedoci u zadnjih 10 godina, a i sam gradonačelnik može potvrditi kolika je bila vrijednost volontera na potresu na Banovini, gdje je osobno sudjelovao. Bez njih ništa ne bi bilo moguće napraviti, bez njih unesrećeni ne bi dobili pomoć na vrijeme, tu je snaga volontiranja, volonterstva – rekao je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa.

Volonteri nisu besplatni jer su bezvrijedni, nego su neprocjenjivi, njihovo djelovanje je neprocjenjivo.

– Neću vam govoriti o projektima, o programima, zašto je za nas krucijalno važno, egzistencijalno važno, poštivati mlade i volontere, jer apsolutno o njima ovisi sve. Prvo, i mladi i volonteri, oni u svojim aktivnostima ništa ne rade za sebe, sve što rade, rade za druge. Oni ništa ne uzimaju, ne traže, oni daju – kazao je Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Kako je baviti se volonterstvom iz prve ruke zna gradonačelnik Tomislav Tomašević.

– Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje, imamo dobru suradnju s Crvenim križom. Kao što ste čuli na početku, prije nego što sam postao gradonačelnik sam volontirao, u suradnji s Crvenim križom kad je bio potres na Baniji. Mislim da sam tjedan dana proveo sa zaposlenicima Crvenog križa u Glini, za mene bitno iskustvo, to su bili nevjerojatno požrtvovni ljudi, skidam im kapu. Gradski Crveni križ, ali i Crveni križ na razini Hrvatske, radi brojne aktivnosti kojima pomažu građanima u nevolji. One dolaze u različitim i brojnim oblicima, nadam se da će ih u budućnosti biti što manje – poručio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Moramo biti spremni na sve neprilike, a Crveni križ je prepoznat kao ustanova koja će prva pružiti pomoć, zaključio je gradonačelnik.