Vlada Gradu: Ispravite ime ulice gdje Kosor živi

Jadranka Kosor i Martina Banić

Autor: 10/7/2011 9:48

Ured predsjednice Vlade zatražio je od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da se ispravi krivi naziv ulice u kojoj živi premijerka Jadranka Kosor. Naime, Martina Banić, predsjednica Mladeži HDZ-a, koja ujedno obnaša i dužnost predstojnice Ureda premijerke, u srijedu je poslala zahtjev da se riješi taj problem.

U zahtjevu Bandiću, u čijem je posjedu i portal Zagrebancija.com, navodi se kako je premijerka Kosor primila predstavku Krešimira Gavrana koji joj se požalio na nepravilno označavanje ulice Vilka Šefera na Ravnicama. Uz zahtjev priložen je mail koji je poslao Gavran premijerki, a koji smo isto dobili u posjed.

“Poštovana gospođo predsjednice,
kao vaš susjed i kao osoba koja se divi vašem radu, želim vas samo informirati o jednoj naoko nebitnoj stvari:
Naime, ulica u kojoj vi živite dobila je ime po slikaru Vilku Ševerovu pa, prema tome, ne može se nikako zvati Šeferova ulica (kao što piše na tabli ).
nego ŠEFERLJEVA ULICA ili ULICA VILKA ŠEVEROVA.
Zato vas molim da svojim autoritetom ukažete gradskim vlastima na tu nepravilnost (naravno, ako budete imali vremena)

Puno uspjeha u radu želi vam vaš susjed

Krešimir Gavran”

Cijeli ovaj zahtjev pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco na kraju je proslijedio skupštinskom Odboru za imenovanje ulica, naselja i trgova koji inače odlučuje o imenima javnih površina. Na sjednici Odbora koja je održana jučer zastupnici nisu podržali ovaj zahtjev.

Knezović: Onda trebamo mjenjati i naziv Gajeve ulice

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Marin Knezović Kako je rekao Marin Knezović (SDP), predsjednik Odbora, oni su svjesni da je naziv pravopisno kriv, no i da su stručnjaci utvrdili da u Zagrebu postoji čitav niz ulica koje imaju sličan problem.

– Stručni suradnici koji savjetuju Odbor ističu da postoji na desetke ulica koje bi se trebale preimenovati zbog istih takvih nepravilnosti. Jedna od njih je i Gajeva – rekao je Knezović.

Odbor je na kraju jednoglasno odbio zahtjev jer kako kažu promjenom bi napravili veću štetu nego korist. Naime, kada bi se promijenilo ime ulice stanari koji u njoj žive morali bi promijeniti dokumente. Budući da bi građani dokumente morali mijenjati zbog toga što je Grad promijenio ime ulice, troškovi vađenja novih platili bi se iz gradskog proračuna.

Zvonko Maković: A da ulicu nazovemo Ulica obitelji Drobac

Za vrijeme rasprave nezavisni zastupnik Zvonko Maković je čak ponudio da, ako se već mijenja ime toj ulici, da joj se da potpuno novo ime. On je ironično predložio novi naziv – Ulica obitelji Drobac.

– U toj ulici dogodila se tragedija koja je obilježje jednog vremena – rekao je Maković i nastavio:

– Slikar Ševerov ne bi ostao bez ulice, njemu bi mogli dati potpuno novu ulicu.

-.-Bruno Konjevic / CROPIX-.-Zvonko MakovićČlanovi Odbora su nam kazali kako su ostali iznenađeni kada su primili ovaj zahtjev, ističući kako je nevjerojatno da u Vladi imaju vremena baviti se takvim banalnim stvarima kao što su imena ulica u Zagrebu.

Kada smo Gavrana pitali zašto je svoj zahtjev uputio premijerki, umjesto da ga pošalje gradskim vlastima koje su zadužene za rješavanje ovakvih problema, rekao nam je da mu je bilo svejedno kome će poslati.

– Kasnije sam shvatio da sam trebao poslati gradskim vlastima, no sve sam napravio u dobroj namjeri – rekao nam je Gavran dodavši da je prijatelj s Kosor:

– Dobar sam s premijerkom, susrećem ju svaki dan. Doduše sad manje jer je okružena tjelohraniteljima – otkrio nam je Gavran.