Vjetar odnio nagradu žirija PSST! festivala

PSSTT!Festival

Autor: R.I. 11/10/2013 11:04

Na ovogodišnjem PSSST! Festivalu nijemog filma, koji se od 7. do 9. studenoga održao u Centru za kulturu Trešnjevka, festivalsku nagradu Veliki Brcko žiri je dodijelio njemačkom animiranom filmu ”Vjetar” redatelja Roberta Löbela. Nagrada publike također će otputovati u Njemačku – gledatelji su najboljim filmom ocijenili ”Trenutak u meni” Davida M. Lorenza.

Na natječaj je pristiglo više od 100 filmova, a u konkurenciju je ušlo 20 filmova iz osam zemalja. Pobjednik festivala, film ”Vjetar”, Velikim je Brckom nagrađen zbog ”kvalitetne priče, duhovitog prikaza, lakoće ispreplitanja doslovnog i metaforičnog te ekspresionističkog stila klasika nijemog filma”, stoji u objašnjenju ocjenjivačkog suda natjecateljskog programa.

Na 7. PSSST!-u gledatelji su još jednom imali priliku uroniti u bogatstvo nijemofilmske baštine – remek-djela japanskog nijemog filma, digitalno restaurirane snimke starog Zagreba (1915.-1941.) u izdanju Hrvatske kinoteke te austrijski pustolovni dokumentarac ”Automobilom kroz Afriku” iz 1929. Prikazan je i novi španjolski nijemofilski hit iz 2012. ”Snjeguljica”.

Projekcije su glazbenim improvizacijama pratili virtuozi Vitomir Ivanjek, Oridano Gypsy Jazz Band te Joe Kaplowitz & Tomb Raiders from Space. Gledatelji su tako i ove godine mogli uživati u nezaboravnoj fuziji zvuka i slike, putovanju koje je vodilo kroz nekoliko desetljeća i kontinenata.

Festival se i ove godine potvrdio kao međunarodno mjesto susreta ljubitelja filma i autora ove filmske forme. Publika, autori i glazbenici po završetku festivala zabavili su se na tradicionalnom subotnjem tulumu.