Više od tri milijuna kuna za osam tisuća djece u Hrvatskoj

Zaklada Hrvatska za djecu odobila je financiranje 28 programa i projekata koji imaju za cilj podizanje kvalite života djece te zaštita njihovih prava u svih područjima u kojima su na bilo koji način ugrožena. Sredstva u ukupnom iznosu od 3.309.325,64 kn dodijelit će se prijaviteljima iz cijele RH, a izravno ili neizravno projektima će biti obuhvaćeno gotovo osam tisuća djece

Foto: Press materijal, Filip Popović

– Danas je važan dan za Zakladu. Potpisujemo ugovore s 28 pravnih osoba, među kojima su udruge, društva, sportski klubovi, savezi, kulturno-umjetničke organizacije, dječji vrtići, jedinice lokalne samouprave. Svi oni su, svojim aktivnostima, usmjereni na djecu, na poboljšanje životnih uvjeta djece i njihovu bolju pozicioniranost u društvu. Ove pravne osobe brinu o bolesnoj djeci te djeci s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, a do 31. kolovoza 2019. godine provest će aktivnosti kojima će poboljšati uvjete života upravo toj najranjivijoj skupini djece – izjavila je upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu Renata Gubić.

Projektima će se povećati socijalna uključenost djece i mladih, pružit će im se podrška u stjecanju znanja i vještina te promicati solidarnost  i usvajanje životnih vrijednosti kod djece kako bi ih se osposobilo za svjesno i odgovorno upravljanje svojim životom. Korisnici sredstava bit će i djeca iz ruralnih područja te iz jedinica lokalne samouprave nižeg indeksa razvijenosti. Svi projekt bitno će utjecati na kvalitetu života djece, posebice teško bolesne djece i djece s poteškoćama u razvoju.

Ministarstvo za mlade, obitelj, demografiju i socijalnu politiku podržava ovu hvalevrijednu akciju. Sretna sam što su potpisani ugovori s pravnim osobama i što će se na taj način pomoći ugroženoj djeci. Zaklada je u deset godina napravila izvrsne stvari te vjerujem da će to nastaviti činiti i dalje – izjavila je Državna tajnica za demografiju Marija Pletikosa.

Najveći odobreni iznos (više od 200.000 kn po projektu) ostvarile su udruga Ljubav na djelu (Zagreb), Centar tehničke kulture (Rijeka), Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkač“ (Zagreb), Dječji dom SOS Dječje selo (Lekenik) i udruga Zdenac (Split). Najveći iznos pojedinačno dodijeljenih sredstava je 250.000 kn, a svrha projekta kojemu je odobren najveći zatraženi iznos je pružanje sveobuhvatne psihosocijalne podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

Ukupno je zaprimljeno 114 valjanih prijava dok je ukupan iznos koji su prijavitelji tražili za sufinanciranje svojih projekata bio 11.621.975,50 kn. Svi prijavitelji prijavili su se na Javni poziv za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata koji je Zaklada „Hrvatska za djecu“, 2.travnja 2018.  objavila na službenim stranicama Zaklade te stranicama Ureda za udruge Republike Hrvatske.