Video ambijentalana instalacija na Peščenici

autor: Irija Čajavec 2/6/2010 15:44

-.-Galerija događanja-.-Akademska slikarica Nina Bešlić izlaže u galeriji Događanja na Peščenici od 11. veljače do 2. ožujka. Izložba naziva ‘Divergencija slike’ je video ambijentalna instalacija, kojom umjetnica eksperimentira sa svijetlošću projektora, čija se slika projicira na objektu konstrukcije kojom je prekrivena zidna ploha galerije.

Svijetlost u kontaktu sa konstrukcijom doživljava lom i stvara potpuno novu dimenziju stvarnosti. Osnovica konstrukcije puno- prazno postaje pravilo kretanja svijetlosti. Geometrija oblika je vizualni binarni zapis koji je utkan u sliku i kao takav onemogućio je projekciji da stvara onakvu sliku kakvu smo navikli gledati.

‘Istražujući okvire ljudske percepcije, inspirirana senzacijom kao fenomenom i produktom suvremenog doba, autorica konstruira vizualnu senzaciju kojom želi potaknuti, nadražiti, probuditi, isprovocirati osjete koji postoje u ljudskom biću. Suptilnom metodom provokacije poigrava se i pokušava probiti sheme kulturoloških i odgojnih obrazaca, upozoravajući tako na površnost i entropijske navade ljudskog društva.’