Velika Gospa u Stenjevcu: Mnoštvo vjernika na tradicionalnom proštenju

Velika Gospa obilježava svetkovinu blaženog Uznesenja Djevice Marije na nebo, a obilježava se svake godine 15. kolovoza. U Hrvatskoj je ovaj dan i državni blagdan. Na ovaj dan vjernici pohode marijanska svetišta, a jedno od njih je i ono u Stenjevcu.

Stenjevačka župa je uz Remete mjesto koje ima poseban značaj na Veliku gospu. Vjernika je i više no prethodne godine.

-Došao sam ovdje jer ovdje dolazim još od 1981. godine. Ovaj dan za mene ima poseban značaj i Gospa je nešto posebno, molimo ju kad nam je teško, trebali bi malo češće – rekao je jedan od hodočasnika.

-Ovo svetište vraća me u djetinjstvo, ovdje sam dolazio kao dijete i posebne me uspomene vežu za ovo svetište – dodao je Goran, hodočasnik iz Zagreba.

 

U Stenjevcu se svake godine osim Svete mise za proštenje ovdje napravi velika proslava- osim jela i pića, ovdje je i lunapark za one najmlađe, a na mnogobrojnim štandovima možete pronaći sve- od igle do lokomotive.

Osim zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, svetište u Stenjevcu izabrao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

-Svake godine je lijepo i prije i poslije mise, na ovaj veliki katolički blagdan. Mogu čestitati svim vjernicima i poželjeti da u sljedećoj godini svatko od nas napravi nešto da budemo bolji, prije svega prema sebi, a onda prema cijelom društvu – izjavio je Bernardić.

Prvi podatak o crkvi Blažene Djevice Marije u Stenjevcu, kao o župnoj crkvi, datira iz 1344. u popisu župa Zagrebačke biskupije koji je iste godine sastavio gorički arhiđakon Ivan i uvrstio ga u statut Zagrebačkog kaptola, a ona i danas okuplja vjernike iz svih dijelova Hrvatske.