Važnost pravilne ishrane kod djece vrtićke dobi

Javnozdravstvena tribina o prehrani u vrtićkoj dobi

Autor:: Ana Zorić 2/12/2011 13:34

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ održana je javnozdravstvena tribina o prehrani djece u vrtićkoj dobi. Na tribini su sudjelovale doktorica pedijatrije Marija Hegeduš – Jungvirt, nutricionistica Irena Švenda, Ljuba Vujić Šisler iz Dječjeg vrtića ‘Sunce’ i Ljiljana Vučemilović iz Dječjeg vrtića ‘Srednjaci’.

Važnost zdravih navika

-.-JabukaTv-.-Tribina o prehrani djece u vrtićkoj dobiIstaknuto je da ako djeci vrtićke dobi uvodimo pravilne smjernice možemo puno toga postići, jer oni u toj dobi lako usvajaju različite navike, od kretanja, prehrane ali i do kvalitetnog ponašanja.

Prehrana treba zadovoljavati nutritivne i energetske potrebe da bi dijete izraslo u zdravu osobu.

– Potrebno je da dijete u prvim danima ima dovoljan unos svih bitnih nutrijenata, a time i nešto veći udio masti nego u kasnijoj dobi – rekla je Irena Švenda, nutricionistica i voditeljica Savjetovališta za debljinu i prehranu, te dodaje:

Prilagoditi prehranu

– Prehranu moramo prilagoditi i vizualno i okusom kako bi dijete uživalo i prihvatilo hranu kao ukusnu i kao nešto što ga čini zdravim. Svjesni smo da se djeca danas hrane u objektima brze prehrane koja nikako nije dobra za njihovo zdravlje. Na tribini su predložili da se roditelji potrude da djeca od kuće ne odlaze gladna i da tamo gdje jedu konzumiraju kvalitetnu hranu.-.-JabukaTv-.-Zavod za javno zdravstvo

Važno je ishranu bazirati na kuhanoj hrani

Preporuke za dječju prehranu sadrže do pet serviranja voća i povrća, uzimanje proteina koji utječu na pravilan razvoj stanica, korištenje integralnog cjelovitog brašna, a u načinu pripreme jela izbjegavati prženje i okrenuti se prema kuhanoj hrani, bilo na pari ili u vodi.

Na tribini je također bilo govora o prehrani trudnica

– Prehrana trudnice jako je važna. Rođenje djeteta sa nisko porođajnom težinom u odnosu na trajanje trudnoće može uvjetovati kasnije bolesti u životu kao što su kardiovaskularne bolesti ili dijabetes tipa 2 – rekla nam je doktorica Marija Hegeduš – Jungvirt.