Varšavska: Prigovor savjesti ili naknadna pamet

Autor:: Pero Kovačević 2/15/2010 10:16

Ponukan medijskim natpisima, lakiranim i friziranim izjavama sadašnjih i bivših zastupnika Gradske skupštine Grada Zagreba, vođenoj raspravi na posljednoj sjednici sjednici Gradske skupštine u vezi uređenja Cvjetnog trga i Varšavske, te ‘naknadnoj pameti’ predstavnika političkih stranaka i farbanja javnosti kako je donesen GUP 1. veljače 2008. na sjednici Gradske skupštine, držim da sam obvezan javnost predočiti punu istinu i činjenice kako je donešen GUP Grad Zagreb na sjednici Gradske skupštine održanoj 1. veljače 2008. godine.

Na sjednici Gradske skupštine 1. veljače 2008. godine bila je burna rasprava u vezi uređenja bloka na Cvjetnom trgu odnosno Varšavske ulice. Kao što to obično i biva obje suprostavljene strane u vezi uređenja Cvjetnog trga imale su ‘struku’ na svojoj strani, koja nam je dostavile svoje argumente kako bi trebalo urediti ovo područje.

Sukladno dijametralno suprotnim stajalištima ‘struke’, s jedne  strane i ‘struke sa druge strane, predložio sam  da se pitanje uređenja bloka uz Cvjetni trg odnosno davanje suda prepusti neovisnom vanjskom povjerenstvu stručnjaka (urbanista, artitekata i drugih), a da se na samoj sjednici donesu samo one izmjene i dopune GUP-a koje nisu sporne i nužne, poput izgradnje Arene i slično.

Navedeni prijedlog  vladajući i oporba nisu čak stavili na glasovanje, pa sam rekao da ćemo nas četiri zastupnika napustiti sjednicu i pozvao ostale zastupnike da nam se pridruže i srušimo kvorum. Moj prijedlog nije prihvaćen već se pristupilo glasovanju.

Treba jasno i javno reći da su zastupnici SDP-a, (njih 7 koji su bili suzdržani u glasovanju predvođeni Ivom Josipovićem), zatupnici HDZ-a i HNS-a koji su ostali u dvorani  omogućili donošenje GUP-a, a time i zahvate na Cvjetnom trgu i Varašavskoj. Naime, da su napustili dvoranu, srušili bismo kvorum i prisili gradonačelnika i Gradsko poglavarstvo da povuče prijedlog o uređenju Cvjetnog trga.

Za donošenje GUP-a glasovalo je ukupno  23 zastupnika i to 10 zastupnika SDP-a, 9 zastupnika iz reda HSS-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac- kolacijski partneri SDP-a, 2 zastupnika HDZ-a (Davor Šuker i Ivica Perković) i 2 nezavisna zastupnika (Boris Mikšić i Pero Hrgović).

Protiv GUP-a je glasovalo  8 zastupnika i to 3 zastupnika HNS-a, 3 nezavisna zastupnika (Miroslav Rožić, Stipe Tojčić i Ivica  Miočić Stošić), 1 zastupnik HSLS-a i 1 zastupnik HDZ-a.

Suzdržano je bilo ukupno  8 zastupnika i to 7 zastupnika SDP-a i 1 zastupnik DC-a.

Prema tome, svi oni zastupnici koji su pristupili glasovanju, bez obzira što su bili suzdržani ili glasovali protiv GUP-a, znači njih  16 omogućilo je izglasavanje GUP-a, da su se pridružili nama četvorici (Ivan Friščić, Stipo Ćorić, Antun Mateš, Pero Kovačević), te napustili dvoranu, ne bi bilo kvoruma za donošenje GUP-a.

Zašto su ostali, neka sami iskreno  kažu javnosti razloge – politička staga, trgovina amandmanima i slično -bez glume i naknadne pameti.