VARŠAVSKA: 151 uhićen za leksikon grada Zagreba

Autor:: Ana Zorić 7/15/2011 9:57

Prije točno godinu dana slika zagrebačkih ulica prepuna prosvjednika koje policija uhićuje noseći ih u marice obišla je cijeli svijet. Tog vrelog četvrtka, 15. srpnja 2010. godine uhićen je 151 prosvjednik, aktivist, novinar i političar koji su se usprotivili započinjanju radova u Varšavskoj ulici.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Tog jutra oko pet sati, nastavljeni su radovi na ulazu u Varšavsku. Niti dvadesetak minuta poslije počeli su se skupljati aktivisti koji su pokušali zaustaviti strojeve Zrinjevca dok su čupala stabla. Policija ih je sve koji su tijelima pružali otpor odnosila u policijske stanice diljem grada, nikada prije nije toliko ljudi uhićeno u Zagrebu u jednom danu.

Protiv svih uhićenih su podnijeti optužni prijedlozi Prekršajnom sudu u Zagrebu. Protiv nekih su ti prijedlozi odbačeni, protiv nekih su još u obradi, a protiv nekih su u tijeku žalbeni postupci.

Pomoć policije pružena je na zahtjev Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji spada u državna tijela kojima se ne naplaćuje postupanje policije.
No, koliko je točno ta akcija koštala i koliko je policajaca sudjelovalo u akciji nije poznato, a policija tvrdi kako je riječ o tajni koju nam ne može otkriti.

Policija taji koliko je pojicaja radilo tog dana u Varšavskoj

“Broj i rod policije odnosno policijskih službenika koji su bili angažirani u provođenju asistencije određen je Planom pružanja asistencije koji je klasificiran oznakom tajnosti te Vam stoga tražene podatke nismo u mogućnosti dostaviti”, stoji u policijskom odgovoru.

Među prvim aktivistima, koji su vlastitim tijelima pružali otpor, našli su se glumica Urša Raukar, predsjednik Prava na Grad Teodor Celakoski te jedan od stanara Varšavske ulice. Četiri sata kasnije policija je nastavila s uhićenjima. Ovaj je put odvedeno 11 aktivista koji su pružali pasivni otpor.

U međuvremenu Hoto grupa izdala je priopćenje u kojemu se nastavak radova pozdravlja kao potvrda vladavine prava i poštivanja pravnog poretka u Hrvatskoj.

Nova uhićenja uslijedila su nešto prije 10 sati, kad je policija uhitila i gradske zastupnike SDP-a Juricu Meića i Dana Špicera, kao i predsjednika Zelene akcije Tomislava Tomaševića.

Jurica Meić smatra da moćnici i dalje imaju privilegije u našoj zemlji te da pravna država ne funkcionira.

– Žalosno je u kakvoj zemlji živimo – kazao je Meić dodao kako još nije bio u centru Cvjetni te da nema namjeru ući.

Horvatinčićev centar nije posjetio ni zastupnik Dan Špicer koji je rekao da je žalosno i tužno kako se u slučaju Varšavska iskazala država, gradonačelnik i investitor.

-.-Ognjen Alujević-.-Nakon uhićenja dvojice zastupnika i Tomaševića, policija nije stala. Sljedeći su u marici završili gradski zastupnici Josip Kregar i Marin Knezović te sociolog Dražen Šimleša.

Uhićeni Marin Knezović danas nam je rekao kako se prosvjedima pridružio zbog pretjeranosti i apsurdnosti policije.

– Dok su tog dana na Cvjetnom trgu kavu ispijali članovi mafijaških milja, policija je hapsila studente, ugledne arhitekte, političare i novinare. Knezović nam je otkrio kako nije bio u centru Cvjetni te da kupnju po velikim šoping centrima ne preferira.

Josip Kregar tada je lukavo sa medijima komunicirao iz postaje iz marice. Drugo jutro za zagrebancija.com napisao je svoj, kako je to nazvao, užnički dnevnik. Taj dnevnik možete pročitati ovdje.

Prije nekoliko dana Kregara smo zamolili i da napiše novi tekst, godinu dana poslije. Taj tekst u kojem je događaje opisao kao horoskopske znakove čitajte ovdje.

Nakon nekog vremena u postaji se svima pridružio i glumac Vilim Matula koji je izvodio predstavu za javnost prepunu demagogije.

U svakom sljedećem krugu uhićenja u marici su završavali aktivisti. Među uhićenima bila je i novinarka portala Zagrebancija Maja Gujinović. Njezinu reportažu iz marice možete pročitati u članku: Na asfaltu smo postali jednaki građani neposlušni.

Na kraju dana svi su pušteni iz pritvora, no isto je tako puštena i lavina političkih sukoba, prosvjeda i bunta.
Već drugi dan je prosvjedovalo protiv HDZ-a i SDP-a, tražila se ostavka Bandića, sazvana je izvaredna sjednica Skupštine, spominjao referendum. Bandić je mudro šutio, kada smo ga ulovili na trčanju, ponavljao kako svatko radi svoj posao.

Na kraju je cijela ljetna, usijana priča brzo prošla, ali okus 151 uhićenog na 15. srpnja 2010. uvijek će ostati upisan u zagrebačke leksikone – bar pod riječ bunt.

FOTOGALERIJE TOG DANA POGLEDAJTE OVDJE I OVDJE