Usred pandemije koronavirusa predsjednik Vijeća MO Rudeš sazvao sjednicu

19. ožujka predložio je da se za tjedan dana sastane njih minimalno devet.

Foto: Zagreb.hr

U četvrtak 19. ožujka 2020. godine, istoga dana kada su na snagu stupile strože mjere obrane od koronavirusa koje će se primjenjivati sigurno 30 dana, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Rudeš Igor Dundjer (BM365) sazvao je sjednicu.

To možda i ne bi bilo problematično da se sjednica, prema pozivu, ne održava 26. ožujka 2020. u 19:00 u prostorijama Mjesnog odbora Rudeš. Naime, protuepidemijska mjera koju nalaže odluka koja je na snazi uključuje zabranu održavanja svih javnih događaja i okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, a samo je članova Vijeća MO Rudeš devet.

“Moramo se pridržavati mjera koje su na snazi i najvjerojatnije ćemo iskoristi neki od mogućih načina za održavanje sjednice, ili putem telefona ili e-pošte ili WhatsAppa. Razmatramo te mogućnosti. Problem je što je i Gradska skupština održala sjednicu, kao i Sabor. Mi trenutačno nemamo nikakve naputke od Gradske četvrt Trešnjevka-sjever o tome obustavljaju li se sjednice ili ih treba održavati. Moja dužnost je da sjednicu sazovem, a kako će se ona održati odlučit ćemo sljedeći tjedan”, kazao nam je Dundjer.

Na dnevnom redu su dvije točke. Prva je prijedlog zaključka o prioritetima za Plan komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Trešnjevka – sjever za 2020., a druga su pitanja, prijedlozi i obavijesti.

Za komentar smo se obratili i predsjedniku Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka – sjever Ivanu Butorcu (SDP).

“Gradske četvrti ne donose naputke, svi slijedimo smjernice Nacionalnog i gradskog stožera. Sjednice se ne smatraju javnim okupljanjima pa se, pretpostavljam, mogu održati ako se osiguraju propisani uvjeti minimalnog razmaka i slično. I Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka – sjever sazvat će sjednicu za 31. ožujka, ali ćemo je imati u dvorani u koju inače možemo smjestiti 70 ljudi kako bi svi bili na sigurnoj udaljenosti jedni od drugih”, pojasnio je Butorac.

Na sjednicu sigurno neće doći Tomislav Stojak (HNS) koji nije kao zastupnik sudjelovao ni na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba.

“S obzirom na cjelokupnu situaciju u našem neposrednom okruženju vezano uz virus COVID-19 smatram takav postupak svojom osobnom i građanskom odgovornošću prema kolegicama, ali i prema najbližima u obitelji u kojima ima članova koji spadaju u ugrožene skupine”, kaže Stojak.

Protiv održavanja sjednice na ovakav način je i član MO Petar Gregurić (SDP).

“Niti je potrebno niti primjereno sazivati sjednicu u ovim trenucima te ugrožavati svoje i tuđe zdravlje. Čak je i zakonski nemoguće pošto je stupila na snagu odluka o zabrani okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, a nas je u Vijeću devet. Vjerujem da mi kao vijećnici moramo biti primjer našim sugrađankama i sugrađanima, poštivati odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i ne ugrožavati zdravlje ostalih. Sve točke dnevnog reda predsjednik Vijeća bez problema može telefonski iskomunicirati s nama tako da rad Vijeća Mjesnog Odbora neće biti blokiran”, komentirao je Gregurić koji je prošloga mjeseca zamijenio u Vijeću MO Rudeš Ivu Boch.

Također, kontaktirali smo neke druge mjesne odbore u Gradu Zagrebu koji su sjednice imali sazvani za jučer, danas ili sutra. Svi su ih otkazali i dogovorili da se o daljnjim koracima dogovarati elektronskim putem.

Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva 3875 kuna bruto, potpredsjednici 1937, a vijećnici 1162 kune.