Uspjeli pobjeći 20–torici skinheadova

Skinheads

Autor:: Matej Knežević 3/21/2010 10:56

Dvadesetak pripadnike subkulturne skupine koju su očevici opisali kao Skinheadove, napalo je jučer oko 21 sat dvojicu mladića na Strossmayerovom šetalištu. Novinar Zagrebancije nalazio se u neposrednoj blizini, te je sreo napadnute o ozlijeđene mladiće neposredno nakon što su uspjeli pobjeći napadačima.

Dvojica šesnaestogodišnjaka novinaru su ispričala kako je napad počeo provokacijom i upadicama na temu njihove duge kose, nastavio se „žicanjem kune“, i završio tako što je jedan od navodnih Skinheadova udario mladića u lice. Drugi je napadač za to vrijeme u leđa udario drugoga mladića, koji se okrenuo kako bi pokušao pobjeći. Nakon što su prestrašeni mladići došli kući, obavijestili su policiju i tijekom noći dali iskaz službenicima. Obojica imaju lakše tjelesne ozljede i policija aktivno traži napadače. Strossmayerovo šetalište jedno je od punktova na kojemu se, često uz alkohol, druži zagrebačka mladež.

Upravo zbog velikog broja pripadnika različitih subkulturnih skupina, do sukobi i tučnjave su česta pojava. Kao i druge skupine, na oko šetališta se druže i pripadnici Skinhead pokreta,koji u medijima često ima vrlo negativnu konotaciju uzrokovanu ponašanjem i reputacijom ekstremnijih skupina unutar Skinhead pokreta, poput naciskinsa, koji otvoreno napadaju se one koje doživljavaju kao „drugačije“.

(surađivao Marinko Brkić Tot)