Uspinjača koju su čekali 30 godina opet u funkciji

Uspinjača

Autor: Stephanie Pojatina 9/6/2013 18:59

Nakon čak 33 godine, uspinjača na Ksaveru puštena je u promet. Grad Zagreb ju je obnovio izdvojivši iz proračuna dva milijuna kuna. Svakoga dana, od šest do 22 sata, bit će dostupna svima nakon čega će se zaključavati, a ključ će imati samo stanari. Vijest o otvaranju žičare, njih je najviše razveselila.

– Otkada živim ovdje moram hodati gore i dolje po stubama, a što sam stariji to mi sve teže ide. Dugo smo čekali uspinjaču, jedino što možemo jest nadati se da će ona funkcionirati – rekao je stanar Marijan.

Stanari kaskadnih stanova u spomenutom zagrebačkom naselju od davnih 80-ih do svojih domova idu stubama. Stanar Tomislav ističe da je njemu ova uspinjača zbog invaliditeta itekako potrebna.

– Meni uspinjača puno znači. Ostao sam invalid i nezgodno mi je penjanje po ovim stubama. Već dugo godina hodam po njima, da čak znam da ih ima više od 210. Ovdje ima dosta starijih ljudi kojima je potrebna uspinjača, kao i meni, zato mi je drago da je ona napokon spremna za korištenje – istaknuo je Tomislav.

Tomislav je diplomirao na dizalima pa je prema njegovom mišljenju uspinjača sigurna.

– Dizala i žičare su najsigurnija prijevozna sredstva. Koliko sam uspio vidjeti, sve izgleda kvalitetno. Što se sigurnosti tiče, ja se ne brinem – naglasio je stanar.

Počela je nova školska godina i ovim stubama dnevno barem dva puta prošeću i školarci. Nema dvojbe da će uspinjača dobro doći i mlađim građanima.

– Super je što napokon možemo koristiti uspinjaču. Nemam ništa protiv stuba kada moram ići prema dolje, ali prema gore, nakon škole zna biti zamorno. Ovako ćemo za čas stići doma – ushićeno je rekao školarac Marin.

Uspinjača ima četiri stanice a njezino rukovođenje je jednostavno, dovoljan je pritisak na zeleni gumb. Uz uspinjaču, bit će postavljene i sigurnosne kamere.