Stanovnici Male Mlake traže ukidanje naknade

Autor: Tena Šnajder 9/6/2013 18:22

Stanovnici naselja Mala Mlaka sastali su se s predsjednikom Gradske skupštine, Darinkom Kosorom kako bi razgovarali o poteškoćama na koje su naišli pri postupku legalizacije svojih kuća koje se nalaze na vodozaštitnom području.

– Gradnja nam niz godina nije bila dozvoljena, a živjeti se mora. Morali smo platiti kaznu za svaku dogradnju i proširenje, a na kraju je srušeno sve do temelja. S druge strane, svi su zahtjevi za dobivanje dozvola bili odbijeni. Sada ćemo ponovno morati platiti kaznu za nezakonito zadržavanje zgrade u prostoru. Nakon pola stoljeća nepravde prema mještanima molimo Skupštinu za pomoć te da se omogući stanovnicima da legaliziraju svoje objekte bez plaćanja naknade koju smo već platili – stoji, između ostalog u zamolbi Dragutina Brebrića, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Mala Mlaka.

Nakon što ih je saslušao, predsjednik Gradske skupštine zaključio je da vezano za legalizaciju postoje dvije strane: neki građani bespravno su gradili objekte zbog različitih nepovoljnih uvjeta u kojima su se našli, no većina građana ipak su plaćali sve doprinose. Zadaća je Gradske skupštine da između ove dvije strane stvori ravnotežu.

– O ovome ću razgovarati s nadležnim Gradskim uredom i gradonačelnikom. No, to je dobra volja gradske uprave da se odrekne neke naknade. Nemam pregled situacije i ne znam ima li još ovakvih slučajeva na području Grada Zagreba. No, slažem se da je ovaj jedini izvor pitke vode u Zagrebu nedovoljno zaštićen – zaključio je Darinko Kosor, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.