Uskoro neće biti žutih vreća za plastiku jer je krenula podjela žutih kanti za taj otpad

U tijeku je podjela spremnika za odlaganje plastične i metalne ambalaže za obiteljske kuće. Prvi će spremnike dobiti građani u gradskoj četvrti Brezovica, a zatim Sesvete i Podsljeme. 

FOTO: Čistoća

U svrhu unaprijeđenja javne usluge, Čistoća je počela s podjelom žutih spremnika za odvojeno prikupljanje plastične i metalne ambalaže građanima koji stanuju u obiteljskim kućama. Prvi će spremnike dobiti građani u gradskoj četvrti Brezovica, a zatim Sesvete i Podsljeme.

– To će spriječiti da imamo žute vrećice, koje se jednom u dva tjedna postavljaju na ograde, što jako ružno izgleda, posebice u naseljima gdje imamo samo obiteljske kuće. Dosad je podijeljeno 6100 spremnika, tek smo počeli s podjelom, očekujemo da ćemo uskoro podijeliti sve žute kante, za sve obiteljske kuće, kako više ne bi imali žute vrećice koje se ostavljaju ispred kuća, po ogradama i narušavaju vizuru grada – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

U godinu i pol distribuirano je 33 milijuna plavih ZG vrećica.

– Kada gledamo povećanje kapaciteta, koje smo najavili, za kažnjavanje nepravilnosti, više komunalnih redara i više ophodara u Čistoći, rekao bih da je od početka modela, od 1. listopada 2022. godine, u godinu i pol izrečeno čak 13.139 kazni. Još jednom, 13.139 kazni zbog nepropisnog odlaganja otpada, što od komunalnih redara, što od Čistoće. Ići ćemo i dalje, u povećanje kapaciteta, i ophodara i komunalnih redara, i postavljanje kamera za videonadzor, kako bi spriječili situaciju da ljudi ostavljaju glomazni otpad pored spremnika, iako dvaput godišnje mogu besplatno naručiti odvoz glomaznog otpada ili ga svaki dan odložiti u reciklažno dvorište – komentirao je Tomašević.

– Kad ih sve podijelimo, što vjerujem da će biti do kraja godine, maknut ćemo potrebu za žutim, plastičnim, vrećicama jer se plastika i metal mogu odlagati u žutim kantama bez vrećica. Želimo, ne samo maknuti potrebu za vrećicama, nego ono što je ključna stvar, zašto ćemo podijeliti svim obiteljskim kućama u Gradu Zagrebu te kante, jest da tu dosta estetski ružnu pojavu, kada je dan odvoza, to vrlo dobro znate, u Podsljemenu, Brezovici, Gornjoj Dubravi, imamo pune ulice sa žutim vrećicama ispred obiteljskih kuća, to grozno izgleda i želimo to zaustaviti. Zato smo kupili sve ove žute spremnike za svaku obiteljsku kuću u Zagrebu – poručio je gradonačelnik.

Dodjelom žutog spremnika, umjesto dosadašnjih vrećica, omogućen je veći volumen za odlaganje otpada. Žuti spremnik mora biti smješten unutar nekretnine, u dvorištu, garaži ili slično. Spremnik se na javnu površinu iznosi na dan odvoza, te se nakon izvršenja usluge pražnjenja unosi unutar nekretnine.