USKOK istražuje Piculu zbog nabave 46 autobusa

Tonino Picula

Autori: Sanjin Španović, Boris Cvetković 11/18/2009 11:21

Propao pokušaj kupnje 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna, koji je vodio bivši velikogorički gradonačelnik Tonino Picula, ovih se dana našao pod istagom Uskoka.

Na temelju kaznene prijave Kluba vijećnika HDZ-a Velike Gorice USKOK je započeo istragu protiv bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Tonina Picula. Razlog istrage je propali pokušaj kupnje 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna kojim je, tvrde u HDZ-u Gorica, zlouborabio svoj položaj i sklopio izrazito štetan ugovor sa Zagrebačkim holdingom i Europskom bankom za obnovu i razvoj.

Naime, Picula je omogućio EBRD-u da u slučaju financijskih problema Velike Gorice može pljeniti gradsku imovinu, između ostalog vrtiće, škole i ceste.

Takav ugovor donosi obvezu Velikoj Gorici da u slučaju sudskog spora sa EBRD-om mora podmiriti sve sudske troškove i troškove usluga odvjetnika EBRD-a bez obzira na ishod spora. Štoviše, Picula je pristao na to da EBRD odredi koji će odvjetnik zastupati V. Goricu u eventualnom sporu. Konačno, Picula se ugovorom odrekao mogućnosti bilo kakvog prigovora za bilo koju eventualnu pravnu radnju.

Naposlijetku, ugovor sa takvom težinom, kojim se Picula dodatno obvezao da će po potrebi mjenjati Statut Grada i druge akte, bivši šef V. Gorice potpisao je bez suglasnosti Gradskog vijeća čime je, sumnjaju u Uskoku, uz sve navedeno još zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti.

Ugovor je podigao i veliku prašinu u Londonu, gdje je sjedište EBRD-a. Tako su predstavnici hrvatskog predstavništva EBRD-a morali slati ugovor na reviziju svojim šefovima u London.
Nakon što su eksperti te banke pregledali sporne točke, poništen je postupak o nabavi autobusa, a kao službeno objašnjenje EBRD je ponudio da je s njihove strane u tehničkoj dokumentaciji počinjena greška.

Picula i danas tvrdi da je riječ o čistom političkom obračunu s njim iza kojeg stoji ministar financija i potpredsjednik Vlade Ivan Šuker.

– Bio sam na ispitivanju u Uskoku, ali sam im preporučio da zovu i ministra financija Ivana Šukera koji stoji iza ovog klasičnog, prljavog pokušaja političkog obračuna sa mnom. Razmišljam i o podizanju tužbe protiv Ante Šimonovića, HDZ-ovca koji je potpisao kaznenu prijavu protiv mene, čovjeka koji bez ikakvih kvalifikacija za taj posao sjedi u nadzornom odboru Fine, a uzima sebi za pravo prozivati poštene ljude – rekao je Picula u izjavi za tportal.