Uprava HEP-a pere ruke od gubitka ugovora s gradom

Autor: Vanja Vučković 7/27/2011 12:47

– S Gradom Zagrebom smo krenuli u pregovaranje još krajem 2008. godine. Nakon toga natječaj se sveo u 15 dana? To je podvala! – oštro je u emisiji Svakodnevica na Jabuka TV-u prokomentirao Vladimir Kurečić, direktor HEP–Opskrbe činjenicu da će struju za Grad Zagreb iduće četiri godine nabavljati slovenska tvrtka Gen-I Zagreb, jer se HEP nije ni javio na natječaj za opskrbu grada električnom energijom, a koji bi toj državnoj tvrki donio i više nego unosan ugovor.

Ostalima tvrtkama koje su se javile na natječaj tih je 15 dana natječaja bilo sasvim dovoljno, no Kurečić ne vjeruje da će slovenska firma Gen-I Zagreb na kraju potpisati ugovor s Gradom.

– Bit će zanimljivo vidjeti hoće li potpisati ugovor, jer nisu sudjelovali u pregovorima – rekao je dodavši kako natječaj ne smatra legitimnim.

– Grad Zagreb htio nas je isključiti iz natječaja. Imali smo jeftiniju ponudu. Postoji pozadina i mi ćemo je istražiti. Kome se tu pogodovalo, to ćemo tek utvrditi – sumnjičav je bio Kurečić, ne želeći komentirati koji su mogli biti razlozi Grada da ih se isključi iz natječaja.

Na komentar da bi u drugim zemljama uprava, nakon ovakvog dokaza inertnosti i nesposobnosti, već bila smijenjena, Kurečić odgovara da se ne osjeća odgovornim za ovu situaciju.

– Uprava HEP-a ne treba dati ostavke. Mislim da radimo dobro i vrlo smo uspješni. HEP ima transparentne cijene i konkurentan je. Vrlo smo profesionalno radili i na pregovorima za posao oko rasvjete u Zagrebu – ocijenio je Kurečić rad koji, uz svu izvrsnost, očito nije urodio plodom.

U prilog njihovoj navodnoj konkurentnosti zasigurno ne ide činjenica da državne tvrtke poput Hrvatske Lutrije i HZZO-a nemaju ugovor s HEP-om, kao ni natječaji koje u zadnje vrijeme HEP masovno gubi.

– To je vrlo mali segment. Ne iznosi više od jedan do jedan i pol posto, i to samo što se tiče HEP- Ospkrbe. Nitko ne gleda koje smo poslove dobili. Tu su HŽ, Fina, Plinacro i još niz firmi – tvrdi Kurečić.

Vidno uzrujan i nepripremljen za razgovor o razlozima zbog kojih se HEP nije prijavio na natječaj, direktor državne firme nije mogao ni dati logičan odgovor na pitanje gledatelja o tome zašto je električna energija u Zagrebu skuplja od ostalih zemalja.

– To nije točno, u drugim zemljama struja je puno jeftinija za kućanstvo. Nikako nije skuplja
– rekao je Kurečić dodavši da kod nas postoji razina da je električna energija dosta skupa za
poduzetništvo.

– Pokušat ćemo promijenit formulu cijene. Mislim da smo tu najpovoljniji – zaključio je rastreseni direktor.