UPOZORENJE: U četvrtak, petak i subotu umjerena opasnost od toplinskog udara

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, piti dovoljno tekućine i jesti laganiju hranu

Foto: Ilustracija

U idućih nekoliko dana i to četvrtak, petak i subotu postoji umjerena opasnost od toplinskog udara. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u sljedećim danima potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini.

Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.

U danima opasnosti nastupa toplinskog vala važno je izbjegavati direktno izlaganje suncu između 10 i 17 sati, piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola, nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir, smanjiti fizički napor, držati se hlada, rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom, starije i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu, jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).