Uoči proslave 2. rođendana gibonica dobila ime Fiona

Vruće dane u Maksimiru mala gibonica provodi u igri i odmoru. Nakon penjanja i skakanja po drveću, najdraže joj je protegnuti se u hladovini svoje nastambe

Fiona s mamom, Foto: Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba

Mala gibonica iz Zoološkog vrta grada Zagreba uoči drugog je rođendana dobila ime. Taj će rođendan proslaviti u utorak, 27. lipnja, na dan kada je prije devedeset i dvije godine Mijo pl. Filipović osnovao Vrt.

Prijedloge imena za malu gibonicu dalo je nekoliko desetaka građana. Bilo je tu od egzotičnih do imena likova iz priča i filmova. Ocjenjivački sud Vrta izabrao je ime Fiona.

– Riječ je o imenu mađarskog podrijetla koje znači plava i plavokosa. U Vrtu smo se složili da upravo to ime koje je diljem svijeta proslavila glavna junakinja u animiranom filmu Shrek, ljupkoj gibonici najbolje pristaje. Giboni su u životinjskom svijetu poznati i kao šumski pjevači, a ime Fiona dostojno je pjevačke zvijezde – kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Pritom je dodao kako svaki izbor imena za stanovnike Vrta otkriva neke lijepe priče posjetitelja. Tako je jedan otac napisao kako je njegova trogodišnja kći Morana od prvog posjeta Zoološkom vrtu posebno vezana uz malu gibonicu. Budući da tijekom svakog posjeta Vrtu vrijeme provodi u unutarnjoj nastambi gibona, Fiona ju svaki put kad se sretnu, pozdravlja.

Vruće dane u Maksimiru mala gibonica provodi u igri i odmoru. Nakon penjanja i skakanja po drveću, najdraže joj je protegnuti se u hladovini svoje nastambe. Poput roditelja obožava se osladiti voćem. Posebno joj je drago bijelo grožđe pa timaritelji nemaju dvojbe oko jelovnika za njezin rođendan.

Taj će dan proslaviti u krugu obitelji – mame Kuličke i tate Kenta, gibona koji se proslavio predviđanjima rezultata utakmica hrvatske nogometne reprezentacije.