Umjesto da prizna grešku, Bandić stalno odmaže

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem i tajnica skupštine Jadranka Blažević

Tekst:: Bojan Arežina 6/17/2010 22:03

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem u četvrtak je gostovao na OTV-ovoj emisiji “Zagi”, gdje je pričao o odnosima na relaciji Skupština – gradonačelnik Milan Bandić, stanju u Holdingu i drugim značajnim temama.

Šprem je rekao kako su, otkad Bandić više nije član SDP-a, svi u Skupštini oprezni u prihvaćanju njegovih prijedloga. Tako je već 47 točaka ili povučeno ili odbijeno jer nisu bile u interesu Zagrepčana.

Nezaobilazna tema bio je i prekid sjednice Gradske skupštine, do kojeg je došlo nakon što je Bandić odbio napustiti govornicu. Šprem je Bandićev potez opisao kako uzurpaciju demokracije, te je naglasio kako on kao predsjednik nije imao mnogo izbora. Druga mogućnost osim prekidanja sjednice bila bi udaljavanje gradonačelnika sa sjednice uz pomoć zaštitara, ali se to Špremu činilo kao predrastičan potez.

“Bandić stalno odmaže”

Naglasio je da nikad nikome nije dao ni otkaz, pa mu je tako bilo teško i dati opomenu Bandiću, kao što bi mu teško bilo opomenuti i gradskog zastupnika. Šprem je zaključio kako se nada da, iako je Bandić na konferenciji za medije održanoj 10 minuta nakon prekinute sjednice rekao kako bi ponovio svoj potez ako je to u interesu građana Zagreba, neće morati koristiti zaštitare, jer bi to bila “sramota za Bandića, ali nije na ponos nikome”.

Šprem je priznao da je zagrebački SDP na čelu s Milanom Bandićem u posljednjih deset godina vladanja napravio mnoge značajne pozitivne poteze. Međutim, naglasio je kako je Bandić u krivu kad kaže da je na čelu Zagreba 10 godina, jer je tri i pol godine gradonačelničku dužnost obnašala Vlasta Pavić. Unatoč tome, smatra Šprem, to ne umanjuje odgovornost SDP-a za propuste koje su napravili s Bandićem.

Špremu je, govoreći o odbijanju Trgovačkog suda da Zagrebačkom holdingu upiše promjene Upravnog i Nadzornog odbora u sudski registar, rekao kao je posrijedi Bandićevo djelovanje, koji “umjesto da prizna da je pogriješio, stalno odmaže”. Na pitanje voditeljice o tome hoće li ovaj sukob blokirati rad Holdinga, Šprem joj je poručio neka to pita Bandića jer je on za to odgovoran. Rekao je kako u Skupštini čine sve kako građani zbog ovih trzavica ne bi izgubili povjerenje u vlast, ali i da te pokušaje minira Bandić jer ne dolazi na sjednice.

“Ne može se kod nas svatko učlaniti”

Na pitanje gledateljice o tome kad će se donijeti odluka o otkupu gradskih stanova, Šprem je odgovorio kako će odluka biti donesen akad je izvršna vlast donese tako da bude zakonita i moralna. Napomenuo je da je problem u tome što nekretnina mora biti zapisana u zemljišne knjige, a većina gradskih stanova to nije. Šprem je zaključio kako se nada da će odluka o otkupu biti donesena uskoro.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Jedna od tema bio je i navodni sporazum o nenapadanju između Bandića i bivšeg premijera Ive Sanadera, čije je postojanje nedavno obznanio šef zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković. Šprem je rekao kao ne zna je li sporazum postojao, iako je vidio neke poteze koji mu nisu bili logični. Međutim, tada iz toga nije vadio nikakve zaključke o sporazumu. Rekao je i kako je stanje u gradskom SDP-u nakon stranačkih izbora “za poželjeti”.

Sljedeća gledateljica, simpatizerka SDP-a, Šprema je upitala što mu govori činjenica da se broj članova zagrebačkog SDP-a nakon Bandićeva odlaska drastično smanjio. Šprem je rekao da je do toga došlo jer su u stranci odlučili ne obnavljati članstvo neaktivnim članovima, a neke su pozvali da se sami isključe iz stranke, što su oni sa zadovoljstvom učinili. Osim toga, proces primanja novih članova nešto je sporiji nego u drugim strankama jer, tvrdi Šprem, u SDP-u paze tko ulazi u stranku.

– Mi odbijamo neke ljude, ne može se kod nas svatko učlaniti – rekao je Šprem.